Susret Putina i Erdogana: Evo šta su dogovorila dvojica lidera na sastanku u Moskvi

Putin je naredio svojoj vladi da započne obnovu veza s Turskom, a kada je Erdogan bio suočen s propalim pokušajem puča 15. jula, ruski čelnik brzo je ponudio podršku. Erdogan je posebno pomenuo Putinov gest rekavši: “To je obodrilo mene, moje kolege i naš narod”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da dvije zemlje mogu obnoviti svoje oštećene veze i čak ih učiniti tješnjim, obećavajući da će se vratiti velikim energetskim projektima s Rusijom.

U više navrata nazivajući Putina svojim “dragim prijateljem”, Erdogan je izjavio da je Turska spremna da sprovede projekat gasovoda koji je predložila Moskva i na sporazum s Rusijom o izgradnji prve turske nuklearne elektrane.

Putin je, zauzvrat, izjavio da će se priliv ruskih turista u Tursku, koji je bio zaustavljen nakon obaranja ruskog aviona od turske vojske u novembru prošle godine, uskoro biti nastavljen. Takođe je obećao postepeno ukidanje embarga na uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda i ostalih ograničenja.

Putin je, prenosi “Avaz”, dodao da će Erdogan i on imati posebne rasprave tokom popodneva o Siriji, na kojima će učestvovati vojni i obavještajni zvaničnici u potrazi za zajedničkim stavom prema rješenju krize, gdje Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane.

Putin je potom naredio svojoj vladi da započne obnovu veza s Turskom, a kada je Erdogan bio suočen s propalim pokušajem puča 15. jula, ruski čelnik brzo je ponudio podršku.

Erdogan je posebno pomenuo Putinov gest rekavši: “To je obodrilo mene, moje kolege i naš narod”.

Analitičari tvrde da bi Erdogan sada mogao da se nada da igra na rusku kartu kako bi ojačao svoju poziciju u sporenjima sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, prenosi Associated Press.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!