Iz Gvatanama u Crnu Goru stigao drugi zatvorenik: Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi “ne predstavlja opasnost”

“Nakon 14 godina provedenih u Gvantanamu, Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi je oslobođen i poslat u malu balkansku državu Crnu Goru”, saopštio je Pentagon. Podsjetimo, prvi zatvorenik iz Gvantanama koji je prebačen u Crnu Goru bio je četrdesetjednogodišnji Jemenac Abdul Aziz Al-Suweydi

Drugi zatvorenik kojeg je vlada Sjedinjenih Američkih Država prebacila u Crnu Goru zove se Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi i državljanin je Jemena, piše portal EurAsia Diary, pozivajući se na navode Pentagona.

“Nakon 14 godina provedenih u Gvantanamu, Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi je oslobođen i poslat u malu balkansku državu Crnu Goru”, saopštio je Pentagon.

Al-Rahabiju je odobreno puštanje iz zatvora još 2014. godine, kada je procijenjeno da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost SAD, piše portal vijesti.me.

Ipak, pošto u njegovoj zemlji bjesni rat, trebalo je pronaći drugu zemlju koja će ga prihvatiti.

“Crna Gora se sada pridružila američkim prijateljima i saveznicima u Evropi u prihvatanju zatvorenika”, kazao je Li Volski, specijalni izaslanik za Gvantanamo u Stejt Departmentu.

Dejvid Rims, Al-Rahabijev advokat, kaže da njegov klijent jedva čeka da ponovo vidi svoju ženu i ćerku.

Al-Rahabi se u Gvantanamu nalazio od 2002. godine, kada je uhapšen u Avganistanu, piše EurAsia Diary.

“Na putu od Jemena do Avganistana sigurno je postao član Al-Kaide”, prenosi EurAsia Diary, pozivajući se na dokumenta Pentagona i dodaje da protiv njega nije podignuta optužnica.

SAD su takođe zahvalne Vladi Crne Gore na humanom gestu i spremnosti da podrži napore SAD u zatvaranju zatvora Gvantanamo.

U jučerašnjem saopštenju Vlade je pojašnjeno da je Jemenac u Crnu Goru stigao u okviru humanitarnog programa koji je vlada SAD-a pokrenula sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi.

Prvi zatvorenik iz Gvantanama koji je prebačen u Crnu Goru bio je četrdesetjednogodišnji Jemenac Abdul Aziz Al-Suweydi, koji je nakon više od 13 godina provedenih u američkom zatvoru u januaru stigao u Crnu Goru da započne novi život.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!