Islamska zajednica Crne Gore uputila protestno pismo Vujanoviću, Đukanoviću i Pajoviću: Rječnik obiluje govorom mržnje

“Tendenciozno vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja nije samo etičko, već, prije svega, pravno pitanje. Zloupotrebom nauke i slobode izjašnjavanja, redakcioni autori Rječnika žele da ovjekovječe namjerne i proizvoljne uvrede, čime zadiru u ‘prava drugih’, zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom”, navedeno je u pismu IZ-a u Crnoj Gori

Islamska zajednica (IZ) u Crnoj Gori uputila je protest povodom institucionalne reakcije u pravcu povlačenja Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, koji “obiluje govorom mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi prema pripadnicima islamske vjere”.

Ovo je navedeno u pismu koje su potpisali svi rukovodioci centralnih i lokalnih organa IZ-a u Crnoj Gori, prenose agencije.

Početkom aprila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) objavila je prvi dio Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, kao “skroman poklon narodu uoči deset godina nezavisnosti”.

Na nešto više od 500 stranica popisano je više od 12.000 riječi koje počinju slovima A, B i V, zajedno s informacijama o njihovom izgovoru, značenju i upotrebi.

Predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori burno su reagovali zbog, kako su istakli, “grubih uvreda na račun pripadnika bošnjačko-muslimanskog i albanskog naroda i građana islamske vjeroispovijesti” u Rječniku, a od Ministarstva nauke Crne Gore zatražili su da zabrane stavljanje u bilo koju vrstu prometa izdanja Rječnika.

Portal balkans.aljazeera.net piše da je IZ uputila pismo predsjednicima države, Vlade i Skupštine, Filipu Vujanoviću, Milu Đukanoviću i Darku Pajoviću, u kojem je zatraženo povlačenje Rječnika.

“Tendenciozno vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja nije samo etičko, već, prije svega, pravno pitanje. Zloupotrebom nauke i slobode izjašnjavanja, redakcioni autori Rječnika žele da ovjekovječe namjerne i proizvoljne uvrede, čime zadiru u ‘prava drugih’, zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom”, navedeno je u pismu IZ-a u Crnoj Gori.

“Publicitetom, iako negativnim, koji je Rječnik izazvao, muslimanima je već nanijeta ogromna šteta. Ukoliko se Rječnik što prije ne povuče, šteta će biti višestruka i nepredvidiva. Islamska zajednica i muslimani Crne Gore od vas, najviših državnih funkcionera, očekuju brzu i adekvatnu reakciju”.

CANU je spreman da u Rječniku crnogorskog književnog i narodnog jezika ispravi sve sporne riječi, poručila je nedavno predsjednica Savjeta za izradu Rječnika Tatjana Bečanović, navodeći da je posljednja namjera autora bila da nekog vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

Povlačenje Rječnika zatražili su i crnogorski intelektualci.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!