Porodica Arnele Đogić: Pravda je donekle zadovoljena, ali naše ćerke i sestre više nema

“Izvinjavamo se javnosti zbog jučerašnjih ispada u sudnici, ali ja sam taj trenutak čekala 90 dana, koliko je trajala agonija i zebnja šta će se desiti. Ma da su im odredili milion godina zatvora, da su ih objesili ispred one zgrade, mog djeteta nema”, govori majka Nura Đogić

“Svaka čast sudiji Enesu Malićbegoviću pa je imao petlju da izrekne odgovarajuću kaznu monstrumima”.

To su “Avazu” juče u Olovu kazali Emin i Nura Đogić, roditelji Arnele Đogić.

“Avaz” piše da su ih u svom domu u Olovu dočekali rado dan nakon što je Avdiji Selimoviću i Murizu Brkiću, dželatima koji su njihovu ćerku na nezabilježeno svirep i brutalan način usmrtili, a zatim njeno tijelo bacili niz 70 metara duboku liticu, izrečena presuda od po 40 godina zatvora.

“Izvinjavamo se javnosti zbog jučerašnjih ispada u sudnici, ali ja sam taj trenutak čekala 90 dana, koliko je trajala agonija i zebnja šta će se desiti. Ma da su im odredili milion godina zatvora, da su ih objesili ispred one zgrade, mog djeteta nema”, govori majka Nura Đogić, jedva zadržavajući suze.

“Dijete je bilo vrijedno, radilo… Išla je u školu, gledala da sebi ostvari da nije na našoj grbači nego da sama sebi sve osigura. Ništa njoj nije bilo mrsko raditi. Šta uradiše monstrumi”, dodaje majka Nura i u krilo stavlja unuku Enisu, ćerkicu sina Alena.

“Ista je moja Arnela”, konstatuje.

Otac Emin ni sada ne može da vjeruje da čovjek čovjeku može da nanese toliko zla.

“Tog jutra, kada smo tražili našu Arnelu, ja sam sreo tog Avdiju. Bio je sa majkom u autu. Poslije smo saznali da je ona auto prala od krvi… I ona je saučesnik”, dodaje Emin Đogić.

EMIN ĐOGIĆ: ŽELIO SAM DA DOHVATIM AVDIJU

Arnelin brat, s kojim je zajedno radila u pogonu kompanije “Alma Ras”, kratko je kazao da ne želi da komentariše saopštenje Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koje je juče plasirano u javnost povodom optužbi porodice Đogić da je tužilac Enes Sikira mogao da spriječi Arnelino ubistvo.

“Što ću to komentarisati ono što je monstrum (Avdija) govorio? To je sproveo u djelo”, kaže Alen.

Ispričao je da je njegov kum juče u pet sati ujutro došao na vrata njihove kuće.

“Plakao je kao dijete. On je našao Arnelino mrtvo tijelo. Plakao je tu, na vratima, i govorio da je izricanjem ovakve presude donekle pravda zadovoljena. Nje više nema”, dodaje Alen Đogić.

Otvoreno je kazao da je samo želio da dohvati Avdiju u sudnici.

“Ima Boga. Samo da poživi i da izađe iz zatvora. Samo to molim Boga”, uzdišući je govorio.

Dodali su da njima izvinjenje ubica njihove sestre i ćerke ništa ne znači i da im ne treba.

“Ja sam se na prošlom ročištu uzdržavao da ne skočim. Rekao je da se izvinjava, a umeni je samo nešto kuljalo. Ovog puta nijesam mogao da se suzdržim. Morao sam da skočim. Da sam ga dohvatio, zadavio bih ga u onoj sudnici”, kaže Alen Đogić.

SAOPŠTENJE TUŽILAŠTVA

Povodom izjava koje su članovi porodice Arnele Đogić dali medijima nakon izricanja presude, u kojima su Ešrefa Sikiru, tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, proglasili odgovornim za njenu smrt, juče je iz ove institucije uslijedila reakcija, u kojoj se, uz izraze saučešća porodici Đogić, navodi i da je postupajući tužilac Sikira sproveo istragu i, u skladu s utvrđenim činjeničnim stanjem, donio naredbu o obustavi istrage.

“U skladu sa zakonom, tužilac je oštećene obavijestio o svojoj odluci i poučio ih o njihovom pravu da, ukoliko se ne slažu s odlukom postupajućeg tužioca, mogu uložiti prigovor kancelariji glavnog tužioca, što oštećene nisu uradile”, navodi se u saopštenju.

Dalje je, u vezi s navodima porodice Đogić, pojašnjeno da je Arnela i prije i poslije događaja od 28. juna 2015. godine primala prijetnje od optuženog Avdije Selimovića, a da to nije prijavljivano Kantonalnom tužilaštvu. 

“O tome Tužilaštvo nije imalo nikakvih saznanja te, u skladu s tim, i nije moglo preduzimati potrebne radnje radi utvrđivanja istog”, navodi se u saopštenju koje je potpisala Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva.

Na kraju je rečeno da se, što se tiče optužbi na rad tužioca Ešrefa Sikire, radi o tužiocu s dugogodišnjim iskustvom, koji je u svom dosadašnjem radu pokazao izuzetno visok stepen profesionalnosti, kvaliteta i odgovornosti prema dužnosti koju obavlja.

Vezani tekstovi:
Ubicama Arnele Đogić 80 godina robije, u sudnici nastao haos: Rodbina stradale djevojke htjela da linčuje zločince (VIDEO)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!