Glas Amerike: Popularnost Muhammada Alija povećala popularnost Islama u SAD-u

Svima je poznato da je Muhammad Ali rođen kao Cassius Clay. Međutim, ranih 1960-tih je prešao na Islam i promijenio ime. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti se osvrće na utjecaj koji je Ali imao na druge, ne kao sportista, nego kao prominentni američki musliman

Ezan odjekuje mjestom Falls Church, savezna država Virginia .

Islamski centar Dar Al-Hijrah je osnovan 1983. godine, tačno godinu dana prije nego je Muhammad Ali dobio dijagnozu Parkinsonove bolesti. Njegova vjera dira mnoge muslimane koji se okupljaju u ovoj džamiji, kao što je to bokser Omar Faizy.

“Mnogi su naučili puno toga o Islamu upravo kroz Alija. Mnogi koji nisu ništa znali, su postali sve kroz Alija”, kaže Omar Faizy.

Početkom 1960-tih godina, Ali je već bio bokserska zvijezda, poznata kao Cassius Clay. On se, međutim, tada upoznao i zbližio sa Malcomom X i crnačkom grupom Nation of Islam, koja je se zalagala za separaciju crnaca i bijelaca.

Clay se tada preobratio na Islam, promijenio ime u Muhammad Ali, rekavši da to znači ”Onaj koji je mio Allahu.”

“Cijeli se svijet potresao kada je Ali, u epicentru New Yorka, uzviknuo ‘Ja sam musliman!’ ”, kaže imam Johari Abdul-Malik u džamiji Dar Al-Hijrah.

On priča kako je u to vrijeme bio dečkić, kršćanin, u Brooklynu:

“To je promijenilo naš svijet: mladi američki crnac, u vrijeme pokreta za građanska prava, prilazi Malcolmu X i Nation of Islam, hrabro i otvoreno!”

Potom je došao Vijetnamski rat, u kojem je odbio služiti.

”Javno kažem, putem televizije: Ne!” – uzviknuo je tada Ali.

Oduzeta mu je bokserska titula šampiona i uhapšen je. No, takva je odluka poništena nakon par godina. Uskoro, 1975., Ali je prekinuo svaku veza sa radikalnom grupom Nation of Islam i okrenuo se regularnom, umjerenom sunitskom Islamu. Kasnije se čak priklonio sufizmu, nešto mističnijem pravcu Islama.

“Ali se oko 2000. godine potpuno okrenuo sufizmu, pravcu Islama kojem su najvažniji tolerancija, strpljenje, introspekcija, filozofija i sagledavanje sebe”, kaže Greg Carr s Univerziteta Howard.

Mnogi će se sjećati Alija po njegovim simpatičnim hvalisanjima, ali i po vjeri od koje nije odustajao, usprkos izvjesnim posljedicama.

“Danas sam mentorica u organizaciji Pravda za omladinu. Ali, moj mentor je bio Muhammad Ali”, kaže Faiza Deen iz grupe Pravda za omladinu.

Ona prenosi Alijevu spiritualnost i naslijeđe mladima koji slavnog boksera znaju samo sa izblijedjelih fotografija i crno-bijelih TV snimaka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!