Međunarodni tim istražitelja objavio novi dokaz da su malezijski avion iznad Ukrajine srušili proruski pobunjenici

Na fotografiji koju je objavio međunarodni tim istražitelja vidi se dio izduvne cijevi sistema BUK ruske proizvodnje za koji istražitelji kažu da je pronađen u blizini mjesta pada MH17

Istražitelji koji već dvije godine pokušavaju da otkriju istinu o malezijskom avionu MH17, oborenom iznad istočne Ukrajine, objavili su fotografiju projektila kojim se vjeruje da je avion pogođen. Ova fotografija mogla bi da bude najubjedljiviji dokaz da su avion zaista srušili proruski pobunjenici.

Na fotografiji koju je objavio međunarodni tim istražitelja vidi se dio izduvne cijevi sistema BUK ruske proizvodnje za koji istražitelji kažu da je pronađen u blizini mjesta pada MH17.

Proruski pobunjenici, koji su se prije obaranja aviona hvalili da poseduju BUK sistem, negirali su da je ruski raketni sistem ikada bio na teriroriji Donjecka. Ipak, glasine da su upravo oni krivi za obaranje aviona Malezija erlajns već dvije godine ne jenjavaju, iako istraga i dalje traje.

Holandski istražitelji nedavno su objavili da je istraga jako napredovala i da će svoja saznanja objaviti nakon ljeta. Izvještaj koji najajvljuju trebalo bi i precizno da definiše kojim oružjem je pogođen avion, piše portal blic.rs.

Dvije trećine putnika koji su poginuli u malezijskom avionu bili su Holanđani. Nesreća u kojoj je poginulo 298 ljudi podigla je tenzije između istoka i zapada na najviši nivo u posljednjih nekoliko decenija.

Međunarodni tim istražitelja u kome svoje predstavnike imaju Holandija, Australija, Malezija, Belgija i Ukrajina najavio je da će zaključke svoje istrage predstaviti pred krivičnim sudom. Vlade ovih zemalja zahtijevaju da krivci budu izvedeni pred lice pravde, a spremne su, ukoliko je potrebno, i da uspostave međunarodni sud.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!