Bundestag izglasao rezoluciju: Turci su počinili genocid nad Jermenima, Turska odmah povukla ambasadora

Istoričari procjenjuju da je u Osmanskom carstvu tokom i nakon Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena, što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka. Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Osmanskog carstva, čiji je broj preuveličan

Njemački parlament danas je izglasao rezoluciju kojom se masakr koji je Osmansko carstvo počinilo nad Jermenima 1915 – 1916. godine karakteriše kao genocid.

Rezolucija je danas usvojena gotovo jednoglasno, a samo je jedan glas bio protiv, a dva suzdržana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da podržava rezoluciju, ali da neće učestvovati u glasanju zbog neodložnih obaveza i sastanaka.

Turski premijer Binali Jildirim nazvao je rezoluciju “apsurdnom” i dodao da će njeno usvajanje nepovoljno uticati na odnose Ankare i Berlina, piše portal avaz.ba.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je juče u telefonskom razgovoru sa Merkelovom zabrinutost zbog mogućeg usvajanja rezolucije i rekao da će to narušiti odnose između dvije zemlje.

Turska je povukla ambasadora iz Njemačke nakon što je parlament te zemlje danas izglasao rezoluciju, saopštio je premijer Binali Jildirim.

“Blic” prenosi da su se brojni turski političari, na čelu sa vladajućom Partijom pravde i razvoja predsjednika Erdogana, oglasili odmah nakon izglasavanja rezolucije istakavši da je tim potezom “ozbiljno narušeno prijateljstvo Ankare i Berlina”.

Jasno je da će ova rezolucija poprilično narušiti ionako krhke odnose Turske i Njemačke, i to u najgorem mogućem trenutku, kada upravo od konsenzusa te dvije zemlje zavisi sudbina nekoliko miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka.

Turska i Jermenija se spore oko masakra nekoliko stotina hiljada Jermena za vrijeme Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu. Jermenija smatra taj masakr genocidom, dok to Turska žestoko odbacuje, tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Istoričari procjenjuju da je u Osmanskom carstvu tokom i nakon Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena, što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Osmanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 osoba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!