Jubilarni pohod na Prokletije: Zijovom stazom prošao rekordan broj planinara

Pohod je imao do sada najveći broj učesnika, čak 116 planinara. Osim planinara iz Plava i Gusinja, veliki broj učesnika bio je iz Berana, Bijelog Polja i Podgorice. Među učesnicima pohoda su bili i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragić

Jubilarni, deseti planinarski pohod “Zijova staza 2016” održan je tokom vikenda u Grebajama.

Pohod je imao do sada najveći broj učesnika, čak 116 planinara.

Na pohod se krenulo u devet sati od restorana “Maja Karanfil” u Grebajama, gdje su se planinari okupili. Osim planinara iz Plava i Gusinja, veliki broj učesnika bio je iz Berana, Bijelog Polja i Podgorice.

Među učesnicima pohoda su bili i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragić.

Pozdravljajući učesnike pohoda predsjednica je svima poželjela uspješan pohod.

Direktor NP “Prokletije” Enes Drešković, koji je takođe učestvovao u pohodu, kazao je da Zijova staza otvara turističku sezonu na Prokeltijama.

“Većina ovdje prisutnih je već učestvovala u dosadašnjim Zijovim stazama, odnosno pohodima na vrh Karaula. Ova staza postaje jedna od prepoznatljivijih, na koju svako želi da dođe. Najveći trud i teret u organizaciji pohoda je od početka iznijela porodica Zija Ibrahimagića, kao i planinari, a u posljednje dvije godine i Turistička organizacija Plav i NP ‘Prokletije’ daju doprinos u promociji staze. Svi smo se složili da se od ove godine pohodu da veći značaj i da imamo organizaciju u okviru NP ‘Prokeltije’, kao i da pohod otvori turističku sezonu na Prokletijama”, naglasio je Drešković.

On je poručio planinarima koji tokom ove sezone budu dolazili na Prokletije da ne idu bez vodiča i da ne koriste alternativne staze, već one koje su dugo godina u upotrebi i koje su dobim dijelom markirane.

“Nadam se da ćemo uspjeti da remarkiramo postojeće i markiramo one djelove staza koji do sada nisu markirani”, rekao je Drešković.

Vodič pohoda bio je predsjednik planinarskog kluba “Prokeltije” Zuvdija Bajraktarević. On je podsjetio na nemili događaj koji se desio prošle godine kada je, vraćajući se sa pohoda, stradao planinar Hakija Musić.

I on je aplovao na sve učesnike da se pridržavaju reda na stazi i da poštuju uputstva vodiča i pomoćnika pohoda.

Pohod “Zijova staza” je trajao oko tri i po sata. Nakon zadržavanja od sat vremena na vrhu Karaula, 1.915 metara nadmorske visine, svi planinari su se zdravo i dobro vratili, a u restoranu “Maja Karanfil” ih je čekao zaslužen ručak i odmor.

 

“Zijova staza” je tradicionalni planinarski pohod koji se već deset godina organizuje posljednjeg vikenda u maju. Pohod od 2007. godine organizuju porodica, prijatelji i članovi kluba, u znak sjećanja na Zija Ibrahimagića koji je bio osnivač i istaknuti član planinarskog društva “Karanfil” u Gusinju.

Edin Jadadić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!