Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti

Simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava

Povodom Dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu upriličen je niz akcija i manifestacija.

Simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su sprovođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 odsto Bošnjaka i Hrvata s teritorije opštine Prijedor.

Građani, okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče”, prošetali su glavnom ulicom u Prijedoru i na trgu položili cvijeće za 102 ubijene prijedorske djece.

Još jednom su, prenosi portal balkans.aljazeera.net, podsjetili gradsku vlast na peticiju za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, na koju gradski čelnici još nisu odgovorili.

Obilježavanju ovog dana pridružili su se i korisnici društvenih mreža, koji poručuju da se ne smije zaboraviti zločin.

U poruci na Twitteru navodi se da je obilježavanju Dana bijelih traka u Čikagu prisustvovalo više od 500 ljudi.

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se i u Sarajevu.

U sklopu akcije “Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva biće postavljena tabla na kojoj će građani pisati poruke, a po završetku akcije biće darovana nekom od muzeja u Sarajevu na trajno čuvanje.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. godine zajednički organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Povodom Dana bijelih traka akcije su organizovane u Tuzli, Sisku i Zagrebu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!