U New Yorku završen 13. BHFF: Trijumfovali Mirza Skenderagić, Danis Tanović, Nermin Hamzagić i Ines Tanović

“Izuzetna je čast dobiti nagradu na BHFF u New Yorku. Nema većeg priznanja za autora do kada se ukusi publike i žirija podudare. Sa ‘Našom svakodnevnom pričom’ se upravo to dešava. U svakom slučaju ovo za mene kao autora znači da trebam da istrajem i nastavim da spremam nove projekte”, rekla je Ines Tanović nakon što je osvojila nagradu publike

Trinaesti bosanskohercegovački festival filma (BHFF) u New Yorku završen je dodjelom nagrada – zlatnih jabuka.

Najbolji dokumentarni film po odluci žirija je “Ja mogu da govorim”, reditelja Mirze Skenderagića. Film govori o ljudima koji se suočavaju sa govornim manama.

Za najbolji kratki film proglašen je “Kalo”, reditelja Nermina Hamzagića. Film je uvid u život momka koji se suočava sa problemom na koji se društvo često ruga.

Žiri je za najbolji igrani film proglasio triler “Tigrovi”, oskarovca Danisa Tanovića. Film je zasnovan na istinitoj priči o čovjeku koji radi za multinacionalnu korporaciju i njegovoj borbi za istinu. Počinje da se suprostavlja korporaciji nakon što sazna da formula za dojenčad koju on prodaje doprinosi smrću bebama zbog nečiste vode u djelovima južne Azije.

Najbolji film po odluci publike je “Naša svakodnevna priča”, igrani rediteljski debi Ines Tanović o sarajevskoj porodici koja se suočava sa teškoćama poslijeratne svakodnevice. Film je bio kandidat BiH u 2016. godini za Oskara. Dobio je i specijalno priznanje žirija u kategoriji igranog filma, prenosi portal radiosarajevo.ba.

Ove godine žiri BHFF-a činile su scenaristkinja, producentkinja i generalna sekretarka Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić, rediteljka, profesorica i književnica Annette Danto i akademska radnica u poljima filma i književnosti Nataša Milas.

“Izuzetna je čast dobiti nagradu na BHFF u New Yorku. Nema većeg priznanja za autora do kada se ukusi publike i žirija podudare. Sa ‘Našom svakodnevnom pričom’ se upravo to dešava. Specijalno priznanje žirija znači priznanje za naš rad od struke, a od publike smo dobili izuzetno pozitivne reakcije i komentare, i nagrada to samo dodatno potvrđuje. U svakom slučaju ovo za mene kao autora znači da trebam da istrajem i nastavim da spremam nove projekte”, rekla je Ines Tanović nakon što je osvojila nagradu publike.

“Ovo je moja prva nagrada na profesionalnom festivalu i to dovoljno govori koliko mi znači i kolika je njena moć da usmjeri moju karijeru i otvori neka nova vrata, s obzirom da ja nisam reditelj, već dramaturg. Takođe, uspjeh je veći jer je zaista konkurencija bila jaka i izuzetno mi je drago da se u BiH snimilo toliko dobrih filmova prošle godine”, rekao je Mirza Skenderagić.

Ove godine BHFF je prikazao najveći broj filmova u svojoj istoriji, a na konkurs je pristiglo rekordnih 60 filmova. Takođe, ove godine je BHFF prvi put od osnivanja trajao četiri dana.

Foto: Facebook Page BHFF / Bosnian-Herzegovinian Film Festival

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!