U Njujorku obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore: Iseljenici udarili pečat na referendumu 2006. godine

“Upravo ovdje, u ovom istom parku, u ovom istom restoranu slavilo se novoj, ali staroj državi Crnoj Gori. Slavili su svi, kao i što večeras slavimo, stavljajući u drugi plan svoja nacionalna, vjerska i druga osjećanja, stavljajući u prvi plan svoj osjećaj pripadnosti građanskoj, multikulturalnoj i multivjerskoj Crnoj Gori“, kazao je generalni konzul Crne Gore Zoran Janković

“Prisjetimo se za trenutak šta se dešavalo na današnji dan prije 10 godina. Siguran sam da su u ovom trenutku neki od vas već bili u Crnoj Gori, u očekivanju svitanja tog sudbonosnog, dugo čekanog 21. maja. Neki od vas bili su u vazduhu, pomjerajući svoj časovnik za šest sati unaprijed, shvatajući da je taj dan već stigao. Čak i dio vas, koji nije uspio iz poslovnih i drugih razloga da otputuje tih dana u Crnu Goru, svojim srcem ste bili uz one kojima je pripala ta istorijska sudbina da svojom rukom zaokruže ‘da’, i ponovo vrate državnost Crnoj Gori“, kazao je generalni konzul Crne Gore Zoran Janković, obraćajući se iseljenicima prilikom proslave Dana nezavisnosti, koja je održana u restoranu „Battery Gardens“ u Njujorku.

Janković je podsjetio da je veličanstveno bilo tih majskih dana u Crnoj Gori, kao i da ništa manje svečano nije bilo u Njujorku.

„Upravo ovdje, u ovom istom parku, u ovom istom restoranu slavilo se novoj, ali staroj državi Crnoj Gori. Slavili su svi, kao i što večeras slavimo, stavljajući u drugi plan svoja nacionalna, vjerska i druga osjećanja, stavljajući u prvi plan svoj osjećaj pripadnosti građanskoj, multikulturalnoj i multivjerskoj Crnoj Gori.

10 godina je prošlo, nekome brzo, nekome sporo. Neko će reći moglo se i više, moglo se i bolje. Možda se iz ovog ugla bolje vidi, a možda ni ovaj ugao ponekad nije optimalan. Ipak, ono što je teško osporiti je da je Crna Gora po mnogim parametrima lider u regionu, da ima najveći rast stranih investicija, značajno povećanje životnog standarda, značajno napredovanje u proizvodnji hrane i turizmu.

Ono na šta smo posebno ponosni je učvršćivanje međusobnog povjerenja i stvaranje građanskog društva jednakih šansi, oslobođenog bilo koje vrste diskriminacije. Na tom putu računamo na vašu podršku, na podršku naše iseljeničke zajednice, koja će kroz novu strategiju i novo zakonodavstvo dobiti snažnije mehanizme uticaja na stanje u matičnoj državi“.

Janković je pozdravio rad svih klubova, udruženja i fondacija, koji svojim afirmativnim, ponekad i kritičkim stavovima prenose svoja zapažanja.

„Sarađivaćemo sa svim udruženjima, bez obzira da li imaju teritorijalni ili nacionalni predznak, ali i pozdravljamo osnivanje novih organizacija koje u svojim programima baštine građanski koncept udruživanja, sa akcentima na što većem broju mladih ljudi. Jedno od takvih se osniva upravo ovih dana, a čujemo da će nositi ime ’21 maj’. U tom smislu srdačno pozdravljamo ideju i obećavamo čvrstu saradnju.

Na kraju, dozvolite mi da pozdravim sve vas koji ste došli da proslavite sa nama, a posebno naše goste koji su došli iz svih krajeva SAD. Naše slavlje je već započelo u ponedjeljak velikim humanitarnim golf turnirom ‘Montenegro open’, sa preko 100 takmičara, entuzijasta iz Crne Gore i njihovih gostiju, čiji benefit će osjetiti i specijalne ustanove koje se staraju o djeci u Crnoj Gori“, kazao je Janković i zahvalio se vlasniku restorana Polu Nicaju i drugim donatorima koji su pomogli da se organizuje proslava Dana nezavisnosti.

Prisutnima se takođe obratio i ambasador pri Ujedinjenim nacijama Željko Perović koji je govorio o dostignućima Crne Gore na međunarodnom planu.

Pored ambasadora Perovića i Jankovića, i ostalo diplomatsko osoblje u sastavu konzul Amer Cikotić, vicekonzul Petar Vojvodić, zamjenik šefa misije Crne Gore pri UN Ivana Pajović, sekretar ambasade pri UN Nikola Ivezaj, zaista se potrudilo da se svi iseljenici osjećaju kao kod kuće.

Pored diplomata iz raznih država, proslavi Dana nezavisnosti prisustvovali su i Aleksandar Saša Đuravčević, poznati umjetnik sa stalnom adresom u Njujorku, kao i mladi advokati Edin i Edvin Hot, koji svojim primjerom pokazuju kakve ambicije treba da imaju mladi iseljenici iz Crne Gore.

Podsjetimo, prije 10 godina, odlukom 55,5 odsto glasova građana Crne Gore, obnovljena je nezavisnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 21. maja 2006. godine je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača, a nezavisnost je podržao 230.661 građanin ili 55,5 odsto, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

U restoranu „Battery Gardens“ na Menhetnu, s čije se terase vidi Kip slobode, mnogi od iseljenika su se prisjećali referenduma 2006. godine kada su iz Njujorka putovali za Podgoricu kako bi zaokružili istorijsko „DA“. Svi sa kojima smo razgovarali istakli su da se nijesu pokajali.

SPEC FOTO: S JAPANCIMA VIŠE NE RATUJEMO

Da je nezavisna Crna Gora burnu prošlost ostavila iza sebe, primjerom su pokazali naši iseljenici, koji su se trudili da ugoste čak i diplomate s čijim zemljama smo i dalje “zvanično u ratu”.

Naš gastarbajter Naser Dervišević i japanski diplomata Hiroyuki Hiro Mase nijesu vodili računa o tome da je Crna Gora početkom 20. vijeka, kada su Rusija i Japan ušle u rat, stala na stranu Rusije i kao znak podrške objavila rat Japanu.

Iako i dalje nije potpisano primirje, Dervišević i Mase očigledno su uživali u restoranu s čije terase puca pogled na Kip slobode.

Fotografije s proslave Dana nezavisnosti

Tekst i foto: Sead Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!