Članice NATO-a potpisale protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi: Đukanović najavio da će novi parlament će odlučiti o referendumu

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kazao je da će nakon današnjeg potpisivanja protokola Crna Gora učestvovati na svim sastancima NATO-a kao posmatrač. On je ocijenio da je to istorijski dan i za Alijansu i za Crnu Goru, kao i za stabilnost Zapadnog Balkana

Foto: Vlada Crne Gore

Države članice NATO-a danas su potpisale protokol o pristupanju Crne Gore tom savezu, što će, kako je rečeno, biti jasan znak da Alijansa nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kazao je da će nakon današnjeg potpisivanja protokola Crna Gora učestvovati na svim sastancima NATO-a kao posmatrač.

“Kad sve članice ratifkuju protokol, Crna Gora će postati 29. članica. To je jasan znak da NATO nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, kazao je Stoltenberg na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uoči dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu.

On je ocijenio da je to istorijski dan i za Alijansu i za Crnu Goru, kao i za stabilnost Zapadnog Balkana.

“Jer proširenje NATO-a članstvom Crne Gore potvrđuje da su vrata Alijanse otvorena i to je novi korak u veoma uspješnoj politici proširenja NATO-a i Evropske unije. Proširenje NATO-a je tokom godina doprinijelo stabilnosti, miru i bezbjednosti u Evropi i Crna Gora će sad biti dio toga”, kazao je Stoltenberg i dodao: 

“Kada članice ratifikuju protokol, Crna Gora prihvata Vašingtonski sporazum i postaje 29. članica”.

STOLTENBERG: CRNA GORA OD DANAS UČESTVUJE KAO POSMATRAČ

Stoltenberg je dodao da je Crna Gora doprinijela NATO, EU i UN misijama.

“Put nije lak, ima još posla”, naglasio je Stoltenberg i dodao da očekuje nastavak sprovođenja reformi.

On je ponovio da parlamenti svih 28 zemalja članica moraju ratifikovati dokument.

“Postoji snažna podrška i potpisaćemo protokol i od danas će Crna Gora učestvovati kao posmatrač”, rekao je Stoltenberg, prenosi portal vijesti.me.

Prema Stoltenbergovim riječima, Crna Gora je tokom deset godina prešla dugačak put, dodajući da potpisivanjem protokola prepoznaje napredak Crne Gore.

“Ovim obilježavamo i početak ratifikacionog procesa. Kad bude završen, pozdravićemo Crnu Goru kao 29. članicu. Ovo nije kraj puta Crne Gore, nego početak novog bezbjednosnog poglavlja u njenoj istoriji. Očekujemo da Crna Gora nastavi sa reformama. Taj posao je važan i NATO će nastaviti da pomaže Crnoj Gori”, kazao je on.

Stoltenberg je rekao i da su postignuća Crne Gore pokazatelj da vrata NATO-a ostaju otvorena.

“Ovo je važan trenutak za moju zemlju, jednako važan kao i 2. decembar prošle godine, kada ste uputili poziv Crnoj Gori da počne razgovore o pristupanju Alijansi”, kazao je Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: INTEGRACIONI PROCESI CRNE GORE SU NEZAUSTAVLJIVI

Kako je rekao, današnja svečanost za Crnu Goru ima posebnu simboliku, jer korespondira sa proslavom desetogodišnjice nezavisnosti.

“To je za nas najbolja potvrda da smo 21. maja 2006. godine hrabro i promišljeno zakoračili pravim putem. Crna Gora je za deset godina došla na korak od članstva u NATO-u i na poodmaklom je putu ka EU. Znači da smo imali viziju kad smo obnovili državu i da smo dobro postavili prioritete. Kako tada, tako i danas smo jednako odlučni i spremni da ispunjavamo standarde i usvajamo zajedničke vrijednosti država članica”, kazao je premijer.

On je poručio da želi stabilnu, razvijenu, demokratsku i multietničku Crnu Goru u okviru evroatlantske zajednice i napredak crnogorskog društva.

“Integracioni procesi Crne Gore su nezaustavljivi i nemaju alternativu. Oni su već sad dio naše svakodnevice, budućnost koja je počela i koju ćemo slijediti”, naveo je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora u potpunosti posvećena nastavku reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

“Nastavićemo da ostvarujemo dobre rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osiguraćemo većinsku podršku za članstvo Crne Gore u NATO-u. Odlučni smo da kontinuirano i neumorno radimo da bi emancipovali naše društvo i pripremili ga za život u ujedinjenoj evropskoj i evroatlantskoj zajednici 21. vijeka”, kazao je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da je ovo značajan događaj za susjede Crne Gore, dodajući da će približavanje Crne Gore Alijansi uticati na jačanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu i šire.

“Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi”.

Kako je rekao, članstvo Crne Gore ima širu geopolitičku dimenziju.

“Svjesni smo da su ovo osjetljiva i izazovna vremena za Alijansu i shvatamo da je kolektivna bezbjednost važnija nego ikada. Naše je očekivanje da članice u što skorijem roku počnu ratifikaciju. Budite uvjereni da ćemo vam dati dovoljno razloga da taj posao obavite bez odlaganja”, naveo je Đukanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!