Washington: Palestinski aktivisti tuže američke kompanije koje podržavaju širenje izraelskih naselja na okupiranim teritorijama

Optuženi se terete da krše američke zakone pružanjem podrške izraelskim doseljeničkim naseljima. Koristeći poreske olakšice, oni troše novac američkog naroda bez njihovog znanja i saglasnosti. U tužbi se spominje grupa donatora na čelu sa američkim tajkunom Sheldonom Adelsonom, a njeni spisi sadrže još i imena izraelskih banaka Leumi i Hapoalim, kompanije Volvo, Hewlett-Packard i Motorole, te agencije za nekretnine Remax

Palestinski aktivisti za ljudska prava, u tužbi podignutoj pred američkim pravosuđem protiv američkih kompanija koje podržavaju širenje doseljeničkih naselja, zahtijevaju plaćanje odštete osobama koje su oštećene zbog izraelskog kršenja njihovih prava.

Istovremeno, tužilac Martin McMahon tereti optuženu stranu za prebacivanje više od milijarde dolara godišnje u svrhu finansiranja doseljeničkih naselja.    

Američko pravosuđe razmatra tužbu podignutu u ime desetine Palestinaca i Amerikanaca palestinskog porijekla koji traže da im se plati odšeta u iznosu od 34,5 milijardi dolara zbog štete nastale kao posljedica podrške izraelskim okupatorima u širenju doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji. 

Tužioci su podigli tužbu pred Saveznim sudom u Washingtonu protiv američkih dobrotvornih organizacija, kompanija i finansijera izraelskih doseljeničkih naselja. 

Optuženi se terete da krše američke zakone pružanjem podrške izraelskim doseljeničkim naseljima. Koristeći poreske olakšice, oni troše novac američkog naroda bez njihovog znanja i saglasnosti.   

McMahon za Al Jazeeru kaže da ovi bogati donatori, kompanije i organizacije koje su izuzete od oporezivanja prebacuju više od milijardu dolara godišnje za finansiranje izraelskih naselja. Pored toga, oni su umiješani u zločine etničkog čišćenja koje se provodi protiv palestinskog naroda, trgovinu oružjem i pranje novca, čime se krši sedam američkih saveznih zakona.     

U tužbi se spominje grupa donatora na čelu sa američkim tajkunom Sheldonom Adelsonom, a njeni spisi sadrže još i imena izraelskih banaka Leumi i Hapoalim, kompanije Volvo, Hewlett-Packard i Motorole, te agencije za nekretnine Remax.

DONACIJE

Adelson i drugi donatori redovno na godišnjem nivou prebacuju iznose u vrijednosti od milijardu dolara u izraelska doseljenička naselja kako bi imali korist od poreskih olakšica u Sjedinjenim Američkim Državama po osnovi dobrotvornih priloga.

Tužilaštvo tereti banke Leumi i Hapoalim za prebacivanje donacija iz SAD-a na račune izraelskih dosljeničkih naselja koje se potom ulažu u trgovinu oružjem, za etničko čišćenje i izgradnju škola za obuku snajperista, za rušenje, uništavanje i oduzimanje palestinske imovine te provođenje nasilja nad palestinskim narodom.

Kompanije Motorola i Hewlett-Packard snabdijevaju doseljenike aparatima za praćenje, nadzor i zaštitu, dok predstavnici američke firme Remax za nekretnine u Izraelu vrše prodaju imovine ukradene od Palestinaca, te se terete za prodaju 26 hiljada stambenih jedinica na okupiranoj teritoriji. Ova djela su u suprotnosti sa zakonom, i priskrbila su pomenutim firmama dobit u vrijednosti od 9,45 milijardi dolara, prema tekstu tužbe.   

McMahon naglašava da su američki porezni obveznici doprinijeli bez njihovog znanja izgradnji 56 hiljada stambenih jedinica u izraelskim doseljeničkim naseljima i podržali širenje izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji. To je imalo za posljedicu protjerivanje 400 hiljada Palestinaca iz njihove zemlje te rušenje 49 hiljada domova od 1967. godine.     

Ova tužba se suočava sa velikim izazovima, s obzirom na to da se od američkog Ministarstva finansija traži da pokrene postupak donošenja zakona koji će biti nametnuti na finansijske transakcije oslobođene poreza. Također, ovom tužbom se pokreće i postupak protiv velikih firmi i utjecajnih ličnosti koje uživaju podršku američkih lobističkih grupa lojalnih Izraelu. 

U vezi sa ovim izazovima, McMahon je citirao riječi Martina Luthera Kinga, ikone Pokreta za građanske slobode u SAD-u, koji je rekao: „Uvijek je pravo vrijeme da se učini ono što je ispravno“.

PODRŠKA DOSELJENIČKIM NASELJIMA

Iako se McMahon čvrsto drži onoga što vidi kao moralnu, ljudsku i političku obavezu za podizanje tužbe, u odnosu prema njoj ima profesionalan pristup u skladu sa onim što zakon nalaže, sa željom da istakne faktor američke podrške izraelskim doseljeničkim naseljima.  

Učesnici u postupku oslanjaju se na podršku Palestinaca koji mogu sudjelovati u zajedničkoj tužbi ukoliko ispunjavaju pravne uslove, odnosno da imaju dokaz o tome da im je izraelskom okupacijom Zapadne obale i Pojasa Gaze nanesena šteta. 

Američko sudstvo je jedan od oblika otpora kojeg Palestinci nisu iskoristili kako treba, prema riječima Susan Abu al-Hawae, američke aktivistice i književnice palestinskog porijekla.

Ona je apelirala na Palestince da se upoznaju sa tužbom te da uzmu učešće u njoj kako bi je pretvorili u kampanju vršenja pritiska s ciljem zaustavljanja američkog finansiranja zločina izraelske okupacije, kako je rekla za Al Jazeeru.

U onoj mjeri koliko ova tužba svoj kredibilitet crpi iz američkog zakona, toliko se s druge strane oslanja i na kolektivnu podršku Palestinaca. 

Al-Hawa se pita postoji li ijedan palestinski život na kojeg izraelska krađa palestinske zemlje i historije nije ostavila traga.

Fadi Mansour

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!