Šabović za Vijesti o ravnogorskom pokretu: Ko bi to da opet plaši manjine četnicima?

“Pitam znači li to da sve ono što je urađeno tokom Drugog svjetskog rata, što su uradili pripadnici Ravnogorskog pokreta, na ovaj način se ozakonjuje. Da li se na ovaj način na mala vrata uvodi nešto što smo mislili da je odavno iza nas”, rekao je Šabović

Funkcioner SDP-a Džavid Šabović kazao je da registracija Ravnogorskog pokreta od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem se čelu nalazi Duško Marković, znači da se svi zločini tog pokreta iz Drugog svjetskog rata ozakonjuju i da se ovim potezom manjinskim narodima dodatno utjeruje strah.

MUP je 18. aprila donio rješenje kojim se u registar upisuje nevladino udruženje Ravnogorski pokret Crne Gore, a dokument je potpisao Marković.

Ravnogorski pokret je zahtjev za registraciju predao još 28. novembra 2014, kada je na čelu MUP-a bio Raško Konjević, ali je to udruženje koje će voditi Mileta Pavićević, upisano u registar tek nedavno. Ministartvo je 2014. procijenilo da su ciljevi Ravnogorskog pokreta različiti od onih zbog kojih se osnivaju nevladine organizacije, zbog čega je zahtjev za upisom u registar nevladinih udruženja odbijen. Upravni sud je januaru ove godine poništio to rješenje MUP-a, obrazlažući da su razlozi za odbijanje registracije nejasni.

“Pitam znači li to da sve ono što je urađeno tokom Drugog svjetskog rata, što su uradili pripadnici Ravnogorskog pokreta, na ovaj način se ozakonjuje. Da li se na ovaj način na mala vrata uvodi nešto što smo mislili da je odavno iza nas”, rekao je Šabović za “Vijesti”. On pita i da li je ovo još jedan dodatni novi strah za pripadnike manjinskih naroda.

“Da li nam ovo naša demokratska vlast još više otvara vrata da idemo iz ove države?”, pita Šabović.

Registraciju Ravnogorskog pokreta osudila je i Bošnjačko-američka nacionalna asocijascija, čije je sjedište u Njujorku, navodeću da je poražavajuće da jedna državna institucija koja u opisu svoga posla, između ostaloga ima za cilj zaštitu građana, suzbijanje terorizma, zločina, kriminala legalizuje rad crnogorsko-srpske pravoslavne paravojne, terorističke i zločinačke organizacije.

“Registracija četničkog pokreta je jedan od dokaza, ali i velika opomena Bošnjacima, da uvijek i na svakom mjestu trebaju i moraju podsjećati na srpsko-crnogorske ratne zločine i genocid koji su kroz vrijeme činili zlikovci poput Mihajlovića, Đurišića, Miloševića, Karadžića, Mladića, Bulatovića, Đukanovića, Šešelja”, naveli su iz te bošnjačke organizacije.

Poslanik SDP-a je rekao da se registracija Ravnogorskog pokreta dešava pred obilježavanje desetogodišnjice ponovnog uspostavljanja nezavisne Crne Gore i da se, kako je naveo, dobro zna čijim je glasovima vraćena samostalnost države.

“Vjerovatno je to zahvalnost pripadnicima manjinskih naroda zato što smo tada zvali naše rođake, djecu, braću, da dođu i glasaju za to iako su ih prije toga najurili iz svoje države, neki prilično slični ovima koji su prije neki dan registrovani”, rekao je Šabović “Vijestima”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!