Erdogan: Turska će u Hrvatsku uložiti 200 miliona eura

“U kratkom roku namjeravamo kroz razne projekte da uložimo još 200 miliona dolara u širokom polju saradnje. Mislim da ćemo samo u turističkom sektoru utrostručiti ulaganja. Tome treba pridati pažnju”, poručio je Erdogan i dodao da privredni odnosi dviju zemalja i dalje zaostaju za političkim i da je cilj da vrijednost robne razmjene dostigne milijardu dolara

Na privrednom forumu u Zagrebu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je 200 miliona dolara ulaganja u Hrvatsku.

“U kratkom roku namjeravamo kroz razne projekte da uložimo još 200 miliona dolara u širokom polju saradnje. Mislim da ćemo samo u turističkom sektoru utrostručiti ulaganja. Tome treba pridati pažnju”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan ocijenio je da privredni odnosi dviju zemalja i dalje zaostaju za političkim i da je cilj da vrijednost robne razmjene dostigne milijardu dolara.

Turizam, energetika, finansijski sektor, poljoprivreda, posebno stočarstvo, prilike su u kojima vidi mogućnosti za jačanje privredne saradnje.

Kazao je i da političari trebaju da rade na uklanjanju birokratskih prepreka kako bi olakšali poslovanje privrednicima.

TROSTRUKO VEĆA ULAGANJA

“Radimo na tome da se uklone birokratske prepreke. Političari su uspješni kada se odmaknu od birokratske oligarhije”, izjavio je Erdogan.

Politika, naveo je, treba da pripremi teren za dolazak investitora. Potencijal za ulaganja, ocijenio je, nije dovoljno iskorišten.

“Mislim da ćemo samo u hrvatskom turističkom sektoru uskoro postići trostruko veća ulaganja. Petsto miliona američkih dolara su vrijedne i privatizacije u Hrvatskoj i to su projekti koji nas interesiraju. Posebno je važna i ekološka poljoprivreda, projekti navodnjavanja, a plodna zemlja, dobra infrastruktura, obrazovana radna snaga i blizina Evrope su velike hrvatske prednosti”, rekao je Erdogan.

Naveo je da je Turska lani u inostranstvo uložila 16 milijardi dolara. Pozvao je turske kompanije da i dalje ulažu u Hrvatsku, ali i hrvatske kompanije da ulažu u tursko tržište.

“Radićemo na tome da im olakšamo poslovanje u Turskoj”, poručio je Erdogan.

Turska pripada Evropi u privrednom, kulturnom i prostornom smislu, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju na hrvatsko-turskom ekonomskom forumu u Zagrebu, javlja Anadolija.

TURSKA PRIPADA EVROPI

Posjetom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, kako je naglasila Grabar-Kitarović, odnosi dviju zemalja dobili su još kvalitetnije temelje.

“Odnosi Hrvatske i Turske prijateljski su i raznovrsni. Hrvatska uvažava značaj Turske i njenu važnu posredničku ulogu među različitim kulturama i državama različitih regija, evropskog jugoistoka, Bliskog istoka, srednje Azije… Cijenimo ulogu Turske u različitim regionalnim procesima i inicijativama. Pozdravljamo predanost Turske evropskim integracijama. Turska pripada Evropi u privrednom, kulturnom i prostornom smislu. Između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja”, poručila je predsjednica Hrvatske otvarajući skup kojem prisustvuju desetine turskih i hrvatskih poslovnih ljudi.

Posebno važnom naglasila je zajedničku želju predstavnika obje države za saradnjom na svim područjima, a posebno u području privrede.

“Naši privredni odnosi u cijelosti se uspješno odvijaju. Povećana je trgovinska razmjena 2015, ostvarena su znatna turska ulaganja u hrvatsku privredu, ponovo raste broj turskih turista u Hrvatskoj. Međutim, još mnogo toga možemo da napravimo da bi nam privredna saradnja postala bolja i razvijenija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je pozvala sve kompanije koje dosad nisu “prepoznale potencijale obje zemlje” da to učine.

“Mogućnosti za saradnju postoje u mnogim područjima, od turizma i poljoprivrede, preko energetike i bankarstva do modernih tehnologija, digitalne privrede…”, poručila je Grabar-Kitarović.

Voditeljka Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istakla je da je Turska među najznačajnijim hrvatskim privrednim partnerima.

Navela je da je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 miliona eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvode za 94 miliona eura, a uvezla za 220 miliona eura.

Iz Turske, navela je, Hrvatska najviše uvozi monitore, tekstil i bijelu tehniku.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!