Vučić najavio: Biće promjena u vladi, neće svi ministri zadržati mjesta

Vučić je obećao da će raditi tako da bude predsjednik vlade koji će služiti svim građanima, bez obzira za koga su glasali. Za predsjednika DS-a Bojana Pajtića “izbori su bili sve, sem fer i pošteni”, dok predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj nije zadovoljan rezultatom koji je zabilježila njegova stranka

Koalicija “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, koju čine Srpska napredna stranka i još osam političkih opcija, dobila je najviše glasova – 48,25 odsto, rekao je za Tanjug najnovije rezultate izbora predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Ðurđević, dodavši da je obrađeno 97,46 odsto materijala.

Kako je kazao, na drugom mjestu je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 11,01 odsto glasova.

Slijede Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja sa 8,05 odsto glasova, lista oko Demokratske stranke (DS) sa 6,05 i pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” sa 5,99 odsto glasova.

Prema riječima Đurđevića, koalicija Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka (SDS-LDP-LSV) osvojila je 5,03 odsto, a Dveri-DS S 5,0 odsto glasova.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,52 odsto glasova, a lista Borko Stefanović – Srbija za sve nas 0,94 odsto glasova.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muarem Zukorlić osvojila je 0,85 odsto glasova izašlih birača, a Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,79 odsto.

Listi Zavetnici Milica Đorđević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,63 odsto izašlih birača.

“Predstavnicima opozicionih izbornih lista, koje tvrde da su izbore pratile neregularnosti, biće omogućen uvid u izborni materijal”, izjavio je predsjednik RIK-a Dejan Ðurđević.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije (PIK), u Vojvodini je SNS osvojio 52 odsto, SPS deset odsto, SRS 8,3 odsto, DS 7,5 odsto, LSV 6,6 odsto.

VUČIĆ: NEMA VREMENA ZA SLAVLJE

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić poručio je, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je lista koju je vodio osvojila većinu na parlamentarnim izborima, kako “nema vremena za slavlje” i da “uskoro treba da počne da radi”.

“Rezultati su snažna podrška demokratiji, međunarodnim zalaganjima i evropskim integracijama. Pokazali smo da je Srbija ujedinjena u zajedničkim zalaganjima, a građani su nam ukazali čast da vodimo vladu, što je velika čast koja povlači i ogromnu odgovornost”, rekao je Vučić, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Istakao je da je iza opcije koju predvodi do sada bio zadatak na stabilizaciji i sigurnosti Srbije, a ono što slijedi je “prosperitetna budućnost koja neće biti laka”.

“Biće to put koji nije posut ni ružama, a nema tu ni mnogo meda i mlijeka”, kazao je Vučić.

Tvrdi i da zna “kuda Srbija treba da ide, ali i da zna kako da obezbijedi budućnost, kako naporno da radi da bi se tamo (u budućnost) stiglo”.

“Sve je to dostižno. Uvjeren sam da to zajednički i jedinstveno možemo. Nastavićemo za bolji život, bolje plaćena radna mjesta i borbu protiv korupcije”, dodao je on.

Obećao je da će raditi tako da bude predsjednik vlade koji će služiti svim građanima, bez obzira za koga su glasali.

Na pitanja novinara o tome hoće li ministri koji su do sada bili u Vladi na čijem je bio čelu zadržati svoja mjesta, odgovorio je negativno.

“Biće promjena u Vladi. Neće svi ministri zadržati mjesta”, istakao je Vučić.

PAJTIĆ: KUPOVALI SU GLASOVE

Za predsjednika DS-a Bojana Pajtića, čija je koalicija takođe prešla izborni prag, “izbori su bili sve, sem fer i pošteni”.

“Izbori su protekli u atmosferi medijske blokade opozicije, višemjesečne satanizacije DS-a, hapšenja, fizičkog nasilja i pokušaja da se stranka uništi”, rekao je Pajtić.

“Podnijećemo najmanje osam prigovora na tok izbora. Uspjeli smo da detektujemo takozvani bugarski voz. Radi se o desetinama, možda i više, glasova koji su na takav način kupljeni”, dodao je on.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj nije zadovoljan rezultatom koji je zabilježila njegova stranka.

“Naša borba se nastavlja i ubijeđeni smo da ćemo ispuniti očekivanja. Za nas je najvažnije da smo vratili status parlamentarne političke partije. Pokazaćemo da smo superiorni. Situacija u Srbiji je tako teška da opet možemo očekivati vanredne parlamentarne izbore, možda već narodne godine”, najavio je Šešelj.

SOCIJALISTI “ZACEMENTIRANI”

“Najavio sam više glasova, ali ovaj izborni rezultat cementira našu poziciju”, rekao je predsjednik SPS-a Ivica Dačić.

“Za nas je bilo bitno da sačuvamo naš politički identitet i da istovremeno budemo na liniji vladine politike. Pokazalo se da sam u pravu kada sam rekao da će vladajuće liste ostvariti rezultat bolji od 60 odsto”, dodao je Dačić.

Čestitao je SNS-u na izbornoj pobjedi.

“Vučićev politički cunami je uništio sve druge političke stranke i važno nam je bilo da sačuvamo identitet, a da budemo na liniji vladine politike”, poručio je Dačić.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač, a a glasalo se na 8.377 biračkih mjesta.

Građani Srbije su glasali za novi saziv Narodne skupštine na vanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju nakon nešto više od dvije godine od prošlih, takođe vanrednih izbora.

REZULTATI DO ČETVRTKA

Za 250 mjesta nadmetalo se 20 lista, na kojima je bilo 3.270 kandidata.

Srbija je birala 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u zemlji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati lokalnim parlamentima nisu istekli.

Regularnost izbora pratilo je približno 2.000 posmatrača, domaćih i stranih, a konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni najkasnije do 28. aprila u 20 časova.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!