Bosanskohercegovački filmski festival u New Yorku od 26. do 28. maja: U žiriju Annette Danto, Nataša Milas i Elma Tataragić

Annette Danto je ostvarena rediteljka, profesorica i književnica. Bavi se filmom, tv produkcijom, produkcijom dokumentarnih filmova. Radila je projekte za BBC, Channel Four, NHK, Canal Plus, NBC, HBO i Showtime

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je zvanični sastav žirija ovogodišnjeg izdanja ovog festivala.

Još u februaru Festival je objavio prvu članicu žirija, scenaristkinju i producentkinju Elmu Tataragić.
Danas su objavljena imena preostala dva člana žirija. Radi se o rediteljki, profesorici i književnici Annette Danto i teoretičarki iz oblasti filma i književnosti Nataši Milas.

Annette Danto je ostvarena rediteljka, profesorica i književnica. Danto se bavi filmom, tv produkcijom, produkcijom dokumentarnih filmova. Radila je projekte za BBC, Channel Four, NHK, Canal Plus, NBC, HBO i Showtime.

Danto je režirala igrane i dokumentarne filmova za neprofitne organizacije, uključujući Razvojni fond Ujedinjenih nacija za žene (UNIFEM), Pathfinder International i Ted Turner Foundation. Čak tri puta je nagrađivana prestižnom nagradom Fulbright Scholarship za filmsko i medijsko stvaralaštvo. Njeni dokumentarni filmovi su distribuirani kroz www.forwardintime.com i dio su stalnih zbirki univerziteta i obrazovnih institucija širom svijeta. Njeni skoriji dokumentarci su Reflections On Media Ethics (2011), Gandhi’s Wheel (2010), The Never Ending Path (2005), piše na sajtu bhfilm.ba.

Nataša Milas je doktorski kandidat na Yale Univerzitetu, na odsjeku za slovenske jezike i književnost. Milas je rođena u Sarajevu 1976. godine, gdje je živjela do 1995, kada se preselila u Kanadu. Trenutno živi u New Yorku. Bavi se izučavanjem ruske i južnoslovenske književnosti i  filma. Milas je ko-urednica specijalnog izdanja filmskog časopisa “Kino Kultura 14”, posvećenog bh filmu. Takođe je gost-urednik Absinthe 20: Spotlight on Bosnia, čiji je fokus savremena bosanska proza. Njeni eseji i prevodi su se pojavili u Slavic and East European Journal, Absinthe, Brooklyn Rail, Kino Kultura, InTranslation i u In Contrast: Croatian Film Today.

Ovogodišnji Bosanskohercegovački filmski festival u New Yorku biće održan od 26. do 28. maja, u organizaciji Academy of Bosnia and Herzegovina, Inc. (ABH) u New Yorku, u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Za dodatne informacije o festivalu posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!