BIRN: Osuđenik za trgovinu organima na Kosovu nije se pojavio na izdržavanje kazne

Arben Derviši, koji je osuđen za trgovinu organima na klinici “Medikus” u Prištini, nije ispoštovao odluku suda i nije se javio na izdržavanje zatvorske kazne u petak, kako mu je to bilo naređeno

Arban Derviši, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom organima na klinici “Medikus” na Kosovu, nije se javio u petak radi izdržavanja zatvorske kazne, kako mu je to bilo naređeno.

Njegov advokat Petrit Duši rekao je za BIRN da je Derviši van Kosova na službenom putu i da će se vratiti čim završi svoj posao.

“Ja sam danas razgovarao sa svojim klijentom. On garantuje da će se vratiti”, rekao je Duši.

Njegov otac Lutfi Derviši, bivši vlasnik klinike “Medikus”, takođe je osuđen na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom organima.

BIRN nije dobio nikakav odgovor od uprave zatvora na pitanje da li se Lutfi Derviši pojavio na izdržavanje kazne.

Na početku ovog meseca, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je kazne zatvora Lutfiju Dervišiju, Arbanu Dervišiju i glavnom anesteziologu Sokolu Hajdiniju, zaključivš́i da su krivi za organizovani kriminal u trgovini ljudskim organima.

Osnovni sud je onda doneo presudu da se oni jave na izdržavanje kazne 25. marta.

Apelacioni sud je ukinuo presude asistentima anesteziologa, Islamu Bitićiju i Sulejmanu Duli, obrazlažući da nema dovoljno dokaza da su oni bili uključeni u trgovinu organima.

Za dvojicom stranaca osumnjičenih u ovom slučaju – turskim doktorom Jusufom Sonmezom i izraelskim državljaninom Moše Harelom – Interpol je izdao poternicu, ali su oni i dalje u bekstvu.

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana navodno su prodavali svoje bubrege za 15.000 evra.

Prema tužiocu Euleksa, primaoci, uglavnom državljani Izraela, plaćali su za organe više od 70.000 evra.

Policija je upala na kliniku 2008. godine, nakon što je turskom državljaninu kojem je izvađen bubreg pozlilo na aerodromu u Prištini.

Klinika “Medikus” pomenuta je i u izveštaju Saveta Evrope u kojem se pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optužuju za trgovinu organima zatvorenika tokom sukoba 1999. godine.

Izvor: balkaninsight.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!