Istorijska posjeta: Barack Obama stigao na Kubu

Predsjednik SAD na Kubu je doputovao u pratnji supruge Michelle Obame, njihove dvije kćerke Malie i Sashe i grupe američkih poslanika i poslovnih lidera. On će se u ponedjeljak sastati sa kubanskim predsjednikom Raulom Castrom i prisustvovati događaju američkih i kubanskih preduzetnika

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u istorijsku posjetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dviju zemalja poslije višedecenijskog animoziteta.

Avion američkog predsjednika sletio je na međunarodni aerodrom Jose Marti u Havani, prenosi pisanje Anadolu Agency (AA) portal radiosarajevo.ba.

Predsjednik SAD na Kubu je doputovao u pratnji supruge Michelle Obame, njihove dvije kćerke Malie i Sashe i grupe američkih poslanika i poslovnih lidera.

U okviru posjete Kubi Obama će pozdraviti osoblje nove ambasade SAD-a, a zatim će s porodicom prošetati starim dijelom Havane.

U ponedjeljak će se sastati sa kubanskim predsjednikom Raulom Castrom i prisustvovati događaju američkih i kubanskih preduzetnika.

Obamina posjeta Kubi dolazi kao nastavak procesa normalizacije bilateralnih odnosa koji je njegova administracija sa vlastima Kube započela u decembru 2014. godine. Cilj današnje posjete je unaprjeđenje bilaterale koja je bila blokirana duže od pet decenija zbog kubanskog savezništva sa bivšim Sovjetskim savezom tokom perioda Hladnog rata.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!