Nigerija: Dječak optužen za vještičarenje se oporavio

Ringgren Loven je objavila fotografiju na kojoj se vidi nasmijani dječak u daleko boljem zdravstvenom stanju od onog iz prošlog mjeseca. “Onog dana kada sam nosila ovog slatkog, malog dječaka prvi put nijesam bila sigurna hoće li preživjeti. Njemu je svaki dah bio borba i nijesam željela da umre bez imena, bez dostojanstva, pa sam ga nazvala Hope”, napisala je Ringgren Loven na Facebook stranici svoje organizacije, koja u Nigeriji pomaže djeci optuženoj za vještičarenje

Prije nešto više od mjesec dana svijet su potresli snimci iz Nigerije na kojima se vidi izgladnjeli trogodišnji dječak koga je stanovništvo optužilo da je vještac.

Spasila ga je humanitarna radnica Anja Ringgren Loven i dala mu imeop He, što na engleskom jeziku znači nada.

Ringgren Loven je sada objavila fotografiju na kojoj se vidi nasmijani dječak u daleko boljem zdravstvenom stanju od onog iz prošlog mjeseca.

“Onog dana kada sam nosila ovog slatkog, malog dječaka prvi put nijesam bila sigurna hoće li preživjeti. Njemu je svaki dah bio borba i nijesam željela da umre bez imena, bez dostojanstva, pa sam ga nazvala Hope”, napisala je Ringgren Loven na Facebook stranici svoje organizacije, koja u Nigeriji pomaže djeci optuženoj za vještičarenje.

“Hope je za mene posebno ime. Nije to samo zbog njegovog značenja, već i onoga što sama slova predstavljaju. Prije mnogo godina sam ta slova istetovirala na prstima, jer to meni znači ‘Help One Person Everyday’ (Pomozi jednoj osobi svaki dan)”, dodala je Ringgren Loven, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Dječak je bio napušten u području Oyo na osnovu optužbi za vještičarenje, a Ringgren Loven mu je tada dala vodu i hranu.

Fotografija Anje i dječaka podstakla je ljude da doniraju više od milion dolara njenoj humanitarnoj organizaciji.

“Kada smo čuli da dijete ima samo tri godine, nijesmo ni razmišljali. Odmah smo reagovali. Mališan u tim godinama ne može dugo da preživi sam na ulici”, kazala je ona tada.

Ringgren Loven je takođe osnovala organizaciju koja se bavi obrazovanjem djece u Africi.

Foto: Facebook/ DinNoedhjaelp

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!