Američki novinar napisao otvoreno pismo Donaldu Trumpu i dobio više od dva miliona lajkova! (VIDEO)

“Gledao sam kako zagovarate mučenja i ubistva porodice terorista. Gledao sam vas kako oduševljeno pričate priče o egzekucijama Muslimana mecima umočenim u svinjsku krv. Gledao sam kako upoređujete izbjeglice sa ‘zmijama’ i tvrdite ‘da nas Islam mrzi’. Gospodine Trump, ja sam novinar. I mogu vam potvrditi jednu stvar – vi ste taj koji mrzi”, napisao je, između ostalog, Brandon Stanton

Novinar i fotograf Brandon Stanton mjesecima oduševljava čitav svijet fotografijama i životnim pričama Njujorčana, ali i ljudi iz čitavog svijeta, čije sudbine objavljuje na izuzetno popularnoj Facebook stranici Humans of New York. Od početka izbjegličke krize obišao je i mnoge izbjegličke kampove i razgovarao s velikim brojem izbjeglica, a mnogima od njih tako i pomogao, piše portal index.hr.

Promovišući ljudskost na prvom mjestu, nikada se nije bavio politikom. Ali, prije dva dana je prvi put objavio jedan politički “obojen” tekst – otvoreno pismo Donaldu Trumpu. Za samo 30 minuta njegov post je sakupio više od 300.000 lajkova i na hiljade komentara.

Već danas tekst ima skoro 2.100.000 lajkova, a podijelilo ga je više od milion osoba.

Stantonov post prenosimo u cjelosti:

“Gospodine Trump,

svim snagama sam se trudio da ostanem apolitičan. Odbio sam da intervjuišem nekoliko predsjedničkih kandidata. Nijesam želio da rizikujem svoj ugled zauzimanjem strane u izborima. Mislio sam da ‘možda nije dobar tajming’. Ali, sada shvatam da ne postoji pravo vrijeme za borbu protiv nasilja i predrasuda. ‘Sada’ je uvijek najbolje vrijeme za to. Zato što sam, zajedno s milionima drugih Amerikanaca, shvatio da biti protiv vas više nije stvar političke odluke. To je stvar morala.

Gledao sam kako retweetate rasističke fotografije. Gledao sam kako retweetate rasističke laži. Gledao sam kako vam je trebalo 48 sati da se odreknete nadmoći bijelaca. Gledao sam vas kako veselo podstičete nasilje i obećavate da ćete ‘platiti troškove advokata’ onima koji počine nasilje u vaše ime. Gledao sam kako zagovarate mučenja i ubistva porodice terorista. Gledao sam vas kako oduševljeno pričate priče o egzekucijama Muslimana mecima umočenim u svinjsku krv. Gledao sam kako upoređujete izbjeglice sa ‘zmijama’ i tvrdite ‘da nas Islam mrzi’.

Gospodine Trump, ja sam novinar. Tokom posljednje dvije godine obavio sam opširne intervjue sa stotinama Muslimana, ciljano ili slučajno, na ulicama Irana, Iraka i Pakistana. Takođe sam intervjuisao stotine sirijskih i iračkih izbjeglica širom sedam različitih zemalja. I mogu vam potvrditi jednu stvar – vi ste taj koji mrzi.

Oni među nama koji su pažljivo pratili šta se događa neće vam dopustiti da sebi napravite rebranding sopstvenog lika. Vi nijeste ‘ujedinitelj’. Nijeste ‘predsjednički’. Nijeste ‘žrtva’ ljutnje koju ste tako veselo raspirivali mjesecima. Vi ste samo čovjek koji je podsticao predrasude i nasilje za sticanje sopstvene moći. I, iako će se vaše riječi bez sumnje promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci, uvijek ćete ostati ono što jeste”, napisao je Stanton na HONY-ju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!