Premijera filma “Houston, We Have A Problem!” u New Yorku

Film potpisuje mladi slovenački reditelj Žiga Virc, koji kroz obilje arhivskih snimaka vraća u doba hladnog rata, svemirske trke i NASA-inog slijetanja na Mjesec i na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje, pozivajući pri tom gledaoce da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija

Da li je Josip Broz Tito ranih šezdesetih godina prodao jugoslovenski svemirski program tadašnjem američkom predsjedniku Keneddyju? 

Da li su naučnici nekadašnje SFRJ dijelom zaslužni za čovjekovo spuštanje na mjesec? 

Ova kontroverzna pitanja u fokusu su dugometražnog filma “Houston, We Have A Problem!”, koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku, prenosi radiosarajevo.ba.

Valja istaći da je u pitanju jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 2002. godine osnovao Robert De Niro s partnerima, a 15. izdanje festivala održava se u New Yorku od 13. do 24. aprila.

Film potpisuje mladi slovenački reditelj Žiga Virc, koji kroz obilje arhivskih snimaka vraća u doba hladnog rata, svemirske trke i NASA-inog slijetanja na Mjesec i na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje, pozivajući pri tom gledaoce da sami odluče šta je stvarnost, a šta fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenački filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: Šta je, zapravo, istina?

Ekipa koja je s prvim trailerom još 2012. godine napravila pometnju u regiji, sada je objavila novi trailer. Scenario filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Za promociju i plasman filma na festivale zadužena je Ivana Ivišić iz kompanije Everything works.

Film je nastao uz pomoć Slovenačkog filmskog centra, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Evrope, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. “Houston, imamo problem!” prva je HBO koprodukcija u Adria regiji, dok je distributer filma 2i Film.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!