Od izbjeglice do gradonačelnika: Kako je Banjalučanin Ilko Ćorković postao prvi čovjek Borgholma

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gdje je sve počeo 1992. godine. U istom izbjegličkom kampu gdje je boravio sa porodicom dočekuje i pomaže novim izbjeglicama. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dijele prostorije sa drugim izbjeglicama

Ilko Ćorković je prije 23 godine došao u Švedsku kao izbjeglica, a danas, kao gradonačelnik Borgholma, pomaže sirijskim izbjeglicama.

Gotovo 1.500 izbjeglica u švedskom gradu Borgholmu, na ostrvu Eland, ima posebnu podršku. Pomaže im gradonačelnik, koji je u taj grad došao takođe kao izbjeglica, 1992. godine.

Priča o Ilku Ćorkoviću iz Banjaluke fascinirala je mnoge u Švedskoj, a Al Jazeera donosi priču o njemu.

Probudio se na mostu iznad zaleđenog Baltičkog mora. S porodicom je bio na ulazu u Borgholm, nakon trodnevnog putovanja iz Banjaluke. Baraka 110 u izbjegličkom kampu bila je njihov novi dom.

“Puno snijega, hladno, ali bili smo jako zadovoljni da smo dobili krov nad glavom i mogli smo da se osjećamo sigurno. Bilo nam je lijepo, jer smo se spasili, jer nijesmo znali da li ćemo se izvući”, priča Ilko Ćorković, gradonačelnik Borgholma.

PRAO SUĐE I ČISTIO STANOVE

Baraku su dijelili sa drugom porodicom, pa ih je tu živjelo šestoro. Družili se se sa drugim Bosancima i Hercegovcima, kojih je u kampu bilo blizu 600. Sjeća se i ljuljaške na kojoj se igrala njegova ćerka.

Međutim, put ga je odveo u centar gradskog života, nakon 14 mjeseci intenzivnog učenja jezika. U početku je prao suđe u hotelima i čistio stanove, ali se istovremeno školovao. Nakon završenog fakulteta zaposlio se u poreskoj upravi i angažovao se politički.

Ipak, kaže da nije ni sanjao da će jednom biti prvi čovjek Borgholma, a na toj poziciji je od septembra 2014. godine. Njegova Socijaldemokratska partija je ubjedljivo pobijedila na izborima te godine, a on dobio najviše direktnih glasova.

“Velika je stvar, osjećam se ponosno da sam, kao izbjeglica koji je došao prije 23 godine, dobio toliko povjerenje na izborima i 2010. i 2014. godine. I sve ću uraditi da ih ne razočaram”, nastavlja Ćorković.

Kaže da je u gradu već smanjena stopa nezaposlenosti, a da on ličnim primjerom ukazuje na značaj odgovornog ponašanja. Ipak, i kao gradonačelnik je pred neočakivanim izazovom.

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gdje je sve počeo 1992. godine. U istom izbjegličkom kampu gdje je boravio sa porodicom dočekuje i pomaže novim izbjeglicama. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dijele prostorije sa drugim izbjeglicama.

“ZNAM ŠTA ZNAČI OSTAVITI DOMOVINU”

“Stvarno radimo sve od sebe da njihova djeca krenu u školu, da oni dobiju dobar ulazak u švedsko društvo, jer oni trebaju svaku pomoć. Znam šta znači ostaviti svoju domovinu, svoju kuću i početi ispočetka. Stvarno smo pokazali dobar rezultat i dobili smo nagradu od švedske vlade za taj rad”, navodi Ćorković.

U Borgholm je, kaže, stiglo i 100 djece bez staratelja. Igraju se u parku, gdje je i on provodio dane.

“U izbjegličkom kampu, gdje je Ilko Ćorković proveo prve dane u izbjeglištvu, trenutno je smješteno oko 500 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana. Neki od njih znaju za Ilkov uspjeh, a on kaže da će učiniti sve da ih što više ostvari sličan rezultat”, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Foto: Facebook.com


Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!