Trideset dvije godine od Olimpijade: Dan kada je Sarajevo bilo centar svijeta (VIDEO)

Sanda Dubravčić ponosno je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak je izgovorio: “Proglašavam da su XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene!”. Sarajevo je od tog trena počelo da živi svoj olimpijski san

Lijepo je bilo u Sarajevu tog 8. februara 1984. godine, tvrde Sarajlije, ali i mnogobrojni svjetski putnici koji su imali sreću da se tada nađu u glavnom gradu BiH, na dan kada je grad otvorio vrata cijelom svijetu.

Sve do ovog dana, Sarajevo su u svijetu poznavali kao grad u kojem je započeo Prvi svjetski rat. Ali, tačno prije 32 godine, ovaj grad je počeo da piše ljepšu istoriju.

Sanda Dubravčić ponosno je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Mika Špiljak je izgovorio: “Proglašavam da su XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene!”.

Sarajevo je od tog trena počelo da živi svoj olimpijski san.

Sjećate li se Sarajeva 1984. godine? Zima bez snijega, Olimpijada koja dolazi i sve oči svijeta uprte u glavni grad Bosne i Hercegovine.

A onda je, dva dana pred paljenje olimpijskog plamena, pao snijeg koji je na noge digao sve: radnike i vojsku, sportiste i građane. Padalo je toliko da su neki treninzi morali da budu odgođeni.

Sarajlije su spontano izašle na ulice s lopatama i očistile grad, a onaj koji je Kirku Daglasu ćevape naplatio sto dolara umalo je linčovan.

Nostalgično se prisjećamo dana kada je sve u Sarajevu bilo u znaku Olimpijade: hrana, piće, ambalaže, poštanske marke…

Prisjetite se i vi uz video snimke.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!