Obama: SAD su spremne da pomognu reforme u BiH

“Bosna i Hercegovina i njeni građani napravili su važan napredak u oporavku od teških vremena. Ponosni smo što smo u prilici da podržimo rekonstrukciju države, pomognemo jačanje njenih institucija i pomognemo u njenoj ponovnoj obnovi”, kazao je Obama

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle, predao je akreditivna pisma predsjedniku Baraku Obami.

Nakon prigodnog prijema u istorijskoj Ruzveltovoj sobi zapadnog krila Bijele kuće, službena predaja akreditiva upriličena je u Ovalnoj sobi predsjednika Sjedinjenih Država, saopšteno je iz ambasade BiH u SAD-u.

“Navršilo se dvadeset godina otkako su Sjedinjene Države pomogle u zaključivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, nakon više od tri godine brutalnog rata, donio mir. Bosna i Hercegovina i njeni građani napravili su važan napredak u oporavku od tih teških vremena. Ponosni smo što smo u prilici da podržimo rekonstrukciju države, pomognemo jačanje njenih institucija i pomognemo u njenoj ponovnoj obnovi”, naveo je američki predsjednik, prenosi portal slobodna-bosna.ba.

U okviru očekivanih ciljeva i budućih aktivnosti, predsjednik Obama je istakao da cilj Sjedinjenih Država ostaje kompletiranje procesa tranzicije u pravcu prosperitetne bosanskohercegovačke demokratije, čvrsto usidrene unutar Evroatlantske zajednice.

“Bosna i Hercegovina je već napravila važan iskorak prema zacrtanim ciljevima vezanim za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, ali se još suočava s mnogim izazovima. Bosna i Hercegovina mora da sprovede ključne političke i ekonomske reforme. Sjedinjene Države i dalje ostaju spremne da vam pomognu i dajemo punu podršku u reformskom toku koji BiH treba da pokrene naprijed”, istakao je predsjednik Obama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!