Skupština izglasala povjerenje Vladi, Đukanović prihvatio predlog Pozitivne

Nakon iscrpljujuće i na momente burne rasprave, od prisutna 62 poslanika za povjerenje Vladi bila su 42, a 20 protiv. Potrebnu većinu Vladi (41 glas) dali su poslanici Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, Goran Tuponja i Azra Jasavić. Vladu su, osim poslanika DPS-a i Pozitivne, manjinskih stranaka i Liberalne partije, podržale i Socijaldemokrate Ivana Brajovića

Skupština Crne Gore izglasala je, nakon trodnevnog zasjedanja, povjerenje sadašnjoj Vladi premijera Mila Đukanovića.

Nakon iscrpljujuće i na momente burne rasprave, od prisutna 62 poslanika za povjerenje Vladi bila su 42, a 20 protiv. Potrebnu većinu Vladi (41 glas) dali su poslanici Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, Goran Tuponja i Azra Jasavić.

Glasanje je obavljeno prozivkom, a tom prilikom Jasavić je, umjesto uobičajenog izjašnjavanja “za” i “protiv” kazala: “Za, za novu i slobodnu Crnu Goru”.

Vladu su, osim poslanika DPS-a i Pozitivne, manjinskih stranaka i Liberalne partije, podržale i Socijaldemokrate Ivana Brajovića.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, koji su, zajedno sa nekoliko stotina građana, čekali ishod glasanja ispred Skupštine.

Za podršku Vladi, Pozitivna se odlučila nakon što je oko 22 časa premijer Milo Đukanović, u završnoj riječi, saopštio da je spreman da prihvati njihov predlog i predstavnicima opozicije ustupi resore u četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto. Predlog Pozitivne su prethodno odbacili, ili potpuno ignorisali predstavnici drugih opozicionih stranaka, opisujući ga kao trik kojim se želi produžiti život Đukanovićevoj Vladi.

Đukanović je kazao da je “razumio da je najveći problem birački spisak i zloupotreba državnih resursa tokom izbornog procesa” i da je spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, ministarstvima rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

On je kazao da to mogu biti ministarska, ili mjesta pomoćnika ministra sa dodatnim ovlašćenjima.

Đukanović je pozvao da zajedno “osmislimo mehanizme kontrole”.

Nakon 18 godina koalicije, podršku Vladi uskratila je Socijaldemokratska partija.

“Ovaj parlament nema smisla ako donosi sve odluke koje Vlada predlaže. Ovih dana se dešava pokušaj podjela da bi se sa njima vladalo. Građani hoće slobodne i fer izbore. Vlast koja to ne želi može da odloži izbore, ali ne može da opstane. Pobjede koje nijesu izraz volje građana, neće moći da se dese. Imamo odgovornost više da otvorimo prostor dogovora, imamo mali prostor koji moramo uhvatiti narednih dana. Etiketiranje nije politika za budućnost Crne Gore. U svim našim familijama ima i partizana i četnika. Ko misli da proglasi SDP za četnike, taj ima problem, a nema rješenje za postojeće probleme”, kazao je predsjednik parlamenta i lider SDP-a Ranko Krivokapić u završnom obraćanju uoči glasanja.

Vlada je 28. decembra prošle godine odlučila da Skupštini podnese zahtjev za glasanje o povjerenju.

Crnogorska Vlada je izabrana 4. decembra 2012. godine, glasovima parlamentarne većine koalicije formirane uoči i nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Foto: Skupstina.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!