Pogledajte kakvu tajnu krije ova fotografija sa vukovima

Dođe li do napada čopor će trojicu najslabijih i bolesnih žrtvovati te se pripremiti za odbranu. Zato se iza trojice najslabijih nalazi 5 najjačih vukova koji štite sredinu u kojoj se nalazi 11 vučica. Slijedi pet mužjaka koji za cilj takođe imaju čuvati čopor, ako do napada dođe s druge strane kolone. Na začelju se nalazi vođa čopora

Sve vas koji se psima pokušavate nametnuti kao vođe čopora ova fotografija neka potakne na razmišljanje jesu li vođe zaista uvijek na prvom mjestu?! Ne želeći da im se pas nametne kao ‘vođa čopora’ ili ‘alfa mužjak’ vlasnici pasa često svoje ljubimce hvataju za šiju, bacaju na bok i koriste slične grube metode. Misle da tako psima dokazuju svoj autoritet odnosno silom se pokušavaju nametnuti kao vođe čopora.

Pišući o ‘teoriji čopora’ Urban Pet navodi kako je ista nastala na temelju proučavanju vukova u zatočeništvu koje je provodio švicarski biheviorist Rudolph Schenkel, a slijedili su ga mnogi drugi.

Kako prenosi portal tuzlanski.ba, došli su do zaključka da se vukovi u čoporu međusobno natječu oko svega i da je najjači vuk zapravo ‘alfa’ odnosno vođa čopora. Polazeći od teze da pas potiče od vuka teorija čopora počela se primjenjivati u dresuri pasa (pokoravajući pse grubim metodama).

Kako Urban Pet navodi problem tih prvih istraživanja bio je u tome što su se proučavali vukovi u zatočeništvu čije ponašanje i uslovi života ne odgovaraju životu vukova u divljini. Primjera radi, proučavali su se vukovi koji nisu bili u srodstvu, već su izabrani nasumično i za potrebe istraživanja zatočeni u zoološke vrtove. I zaista, među njima je bilo sukoba, ali kasnija istraživanja pokazala su da se vukovi u divljini ne ponašaju kao vukovi u zatočeništvu. Naprotiv, novija istraživanja pokazuju kako se vukovi u čoporu zapravo ponašaju poput porodice u kojoj svaki član ima neku ulogu.

Fotografija nastala u Nacionalnom parku Vânători-Neamțu, koja zadnjih nekoliko dana kruži društvenim mrežama samo je jedan od dokaza da vođa čopora nije uvijek na čelu niti je u svemu ostalom prvi.

Kao što možete vidjeti na fotografiji se nalazi čopor vukova u pokretu. Prva tri vuka najstariji su članovi čopora, slabi i bolesni. Kao takvi daju tempo ostatku čopora. Da je situacija obrnuta zadnja tri vuka bi zaostala i vjerovatno uginula. No, nisu vukovi ‘blesavi’ kao što neki misle jer prva tri vuka na čelu kolone nisu zato jer je ostatak čopora saosjećajan. Stari i bolesni imaju dva zadatka. Prvi je da u snijegu naprave stazu te tako ostatku čopora olakšaju kretanje. Drugi zadatak je da budu ‘zaštita’ ostatku čopora. Naime, dođe li do napada čopor će trojicu najslabijih i bolesnih žrtvovati te se pripremiti za odbranu. Zato se iza trojice najslabijih nalazi 5 najjačih vukova koji štite sredinu u kojoj se nalazi 11 vučica. Slijedi pet mužjaka koji za cilj takođe imaju čuvati čopor, ako do napada dođe s druge strane kolone.

Na začelju se nalazi vođa čopora. Zašto je vođa na kraju? Iako izgleda kao da zaostaje za ostalim vukovima on se zapravo nalazi na najboljoj poziciji s koje može nadgledati i koordinisati kolonu odnosno ostalim vukovima davati naredbe. Sve vas koji se psima silom pokušavate nametnuti kao vođe čopora, misleći kako je vođa taj koji u svemu treba biti prvi ova fotografija neka potakne na razmišljanje jesu li vođe zaista uvijek na prvom mjestu?! I jesu li se za mjesto vođe nametnuli silom ili? 

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!