Istorijski dan: Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO (VIDEO)

“Čestitamo Vladi i građanima na ovom dostignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, zapadni Balkan i za Alijansu. Crna Gora se otisnula na jedinstven put da uspostavi vladavinu prava. Od 2009. sarađujemo sa Crnom Gorom kroz Akcioni plan za članstvo”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Crna Gora je pozvana da se pridruži NATO-u, potvrđeno je jutros na ministarskom sastanku u Briselu.

 “NATO-ova politika otvorenih vrata ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti na kojima Alijansa počiva. Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica jutros u Briselu.

Ministri vanjskih poslova upravo su donijeli istorijsku odluku da pozovu Crnu Goru, koja će nakon pregovora, postati 29. članica.

“Čestitamo Vladi i građanima na ovom dostignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, zapadni Balkan i za Alijansu. Crna Gora se otisnula na jedinstven put da uspostavi vladavinu prava. Od 2009. sarađujemo sa Crnom Gorom kroz Akcioni plan za članstvo”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je, tokom svih godina otkad je država krenula putem evroatlantskih integracija, Alijansa vidjela veliku posvećenost Crne Gore međunarodnoj bezbjednosti.

“Danas vidimo konkretne rezultate te posvećenosti. Naravno, ovo nije kraj tog puta. Predstoji još važan dio posla, koji se odnosi na prilagođavanje sistema odbrane, reforme vladavine prava i jačanje podrške javnog mnjenja. To su pitanja na kojima ćemo nastaviti da radimo dok otvaramo pregovore o pristupanju i tokom procesa ratifikacije. Znatno prije nego što je Crna Gora postala nezavisna država 2006, vaša zemlja je krenula na jedinstven put: da se ponovo uspostavi kao suverena nacija, da konsoliduje demokratske institucije u skladu s evropskim standardima, da ojača vladavinu prava i da se reintegriše s ostatkom kontinenta”, kazao je Stoltenberg, prenosi portal Analitika.

Pristupanje Crne Gore, kako je naveo, važan je korak u odnosu na evroatlantske integracije cijelog zapadnog Balkana.

“Time se jasno iskazuje politika otvorenih vrata NATO-a i naša vizije Evrope kao slobodne i ujedinjene. Zato mi je drago što su sa nama ministri Igor Lukšić i Milica Pejanović-Đurišić. Očekujemo da vam poželimo dobrodošlicu i kao članici našeg saveza. Dakle, ministre Lukšiću, bili ste ovdje mnogo puta do sada, ali sada ste prvi put nakon što smo odlučili da vas pozovemo da postanete članica. Zato dobrodošli i drago mi je da vas vidim ovdje ponovo. Vi ste na redu. Hvala”, rekao je generalni sekretar.

Lukšić je kazao da mu je velika čast da se obrati ministrima u značajnom trenutku za Crnu Goru.

“NATO nam je dao priznanje za reforme našeg sistema. Tokom tog procesa radili smo na zajedničkom razumijevanju, a danas otvaramo novo poglavlje za bližu vezu sa vama kao budući saveznici. Ponosni smo na ono što smo uradili u proteklih devet godina”, kazao je on.

Lukšić je dodao da je siguran da je poziv jednako važan trenutak za NATO, “jer je otvorio vrata Crnoj Gori”.

“Ovo je dobar signal i za naše okruženje, jer će imati još jednog prijatelja u evroatlantskoj porodici”, istakao je on.

Crna Gora je svjesna, kazao je Lukšić, da pozivnica nije kraj, već početak novog procesa.

Budite sigurni da ostajemo potpuno posvećeni poslu, kao što smo bili do sada. Spremi smo da radimo bez umora i pauza, ne da bismo zadovoljili druge, već zbog nas. Mogu vas uvjeriti da je Crna Gora, u smislu međunarodne bezbjednosti, već 29. članica NATO-a”, poručio je Lukšić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!