Turska oborila ruski vojni avion, jedan pilot poginuo, drugog zarobili Turkmeni

Avion je oborila turska vojska, koja je saopštila da se to desilo nakon što je letjelica povrijedila vazdušni prostor Turske. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je riječ o njihovom avionu, ali da nije povrijedio vazdušni prostor Turske. Jedan pilot oborenog aviona je ubijen, a drugi je zarobljen

Ruski vojni avion srušio se u Siriji, blizu granice sa Turskom. Avion je oborila turska vojska, koja je saopštila da se to desilo nakon što je letjelica povrijedila vazdušni prostor Turske.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je riječ o njihovom avionu, ali da nije povrijedio vazdušni prostor Turske.

Jedan pilot oborenog aviona je ubijen, a drugi je zarobljen, piše portal klix.ba.

Nakon obaranja ruskog vojnog aviona, NATO je zakazao vanredni sastanak. To je prvi slučaj da je jedna članica NATO-a oborila ruski ili sovjetski avion od 1950. godine.

Zvaničnici Rusije i Turske se još uzdržavaju od kvalifikacije ovog događaja, osim potvrde da je riječ o veoma ozbiljnom incidentu. Ranije je bio zakazan sastanak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova sa turskim zvaničnicima o temi rata u Siriji, ali je sada neizvjesno da li će biti održan.
Turski zvaničnici su saopštili da je avion oboren jer je narušen suverenitet Turske. S druge strane, Rusija je istakla kako vazdušni prostor Turske nije narušen.
Zvaničnici iz Moskve su potvrdili da su ruski avion oborile turske snage, a sada su se pojavile informacije da je jedan pilot ubijen, a drugi zarobljen. Njega su, navodno, zarobile turkmenske snage.

Reutersu je zvaničnik sirijske pobunjeničke grupe rekao da je jedan pilot mrtav. Objavljen je i video u kojem se čuje kako pripadnik turkmenskih snaga uzvikuje “ruski pilot” i “Allahu akbar”.

Turkmenske snage drže pod kontrolom sjeverozapadni dio Sirije, gdje se nalaze i pripadnici Slobodne sirijske armije i druge grupe.
Gdje se tačno nalazi drugi pilot i u kakvom je stanju za sada nije poznato.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ima dokaze da se avion nalazio iznad sirijske teritorije kada su ga oborile turske snage.

Turski zvaničnici to demantuju i tvrde da je avion letio iznad planine Turkmen, koja pripada Turskoj. Takođe, tvrde da su ruski piloti upozoreni bar deset puta, ali da su se oglušili.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!