Argentina: Svečano otvoren spomenik crnogorskim rudarima

Svečanost, u organizaciji opštine Tandil, Crnogorske zajednice Tandila i ambasade Crne Gore, organizovana je u mjestu Cerro de Leones, gdje je početkom prošlog vijeka živjelo oko 100 porodica emigranata iz Crne Gore

U gradu Tandilu, u provinciji Buenos Ajres, oko 400 kilometara udaljenom od glavnog grada Argentine, svečano je otvoren spomenik crnogorskim rudarima koji su radili u tandilskim kamenolomima.

Svečanost, u organizaciji opštine Tandil, Crnogorske zajednice Tandila i ambasade Crne Gore, organizovana je u mjestu Cerro de Leones, gdje je početkom prošlog vijeka živjelo oko 100 porodica emigranata iz Crne Gore, prenosi portal vijesti.me.

Iseljenici su počeli da dolaze u Tandil oko 1890. godine, a već 1912. godine u gradu i okolini je živjelo nekoliko stotina porodica. U ovom gradu je 1909. godine osnovano i Crnogorsko društvo uzajamne pomoći.

“Svečanosti je prisustvovalo oko 200 zvanica, a mnogi iseljenici stigli su iz udaljenih krajeva kao što su Tres Arollos, La Plata i Berazategui”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!