Zbog sata hapšen, a sad mu stigao poziv od predsjednika: Obama pozvao dječaka Ahmeda u Bijelu kuću

 “Lijep sat, Ahmede. Želiš li ga donijeti u Bijelu kuću? Trebali bismo potaknuti djecu da više vole nauku. To je ono što čini Ameriku velikom”, objavio je Obama na Twitteru

Korisnici društvenih mreža ukazali na dvostruke standarde američkih vlasti [Screenshot / Twitter]

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u Bijelu kuću muslimanskog učenika koji je uhapšen nakon što je donio sat koji je sam napravio, a podršku dječaku uputio je i vlasnik Facebooka. 

Kako piše Al Jazeera, Ahmed Mohamed, 14-godišnji učenik devetog razreda srednje škole MacArthur u Irvingu (Texas) uhapšen je jer je u školu donio sat koji je napravio, a za koji su policajci kazali kako liči na “lažnu bombu”.

“Lijep sat, Ahmede. Želiš li ga donijeti u Bijelu kuću? Trebali bismo potaknuti djecu da više vole nauku. To je ono što čini Ameriku velikom”, objavio je Obama na Twitteru.

Na toj mreži pokrenuta je kampanja #IStandWithAhmed, a taj hashtag je spomenut više od 240.000 puta za kratko vrijeme, prema istraživanju portala Topsy.

Ohrabrenje dječaku uputio je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg. “Ahmede, ako ikada budeš dolazio u Facebook, volio bih te vidjeti. Nastavi graditi.”

Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) rekao je za Al Jazeeru kako je očigledno da je dječakova religija razlog zbog hapšenja. 76033

“Vjerujemo da do hapšenja ne bi došlo da učenik nije bio musliman… reakcija škole i policije proizilaze iz činjenice da je on musliman”, rekao je Hooper.

Po njemu, na porast islamofobije ukazuje i činjenica da je dječak bio zavezan lisicama i odveden od svog naučnog projekta.

Brojne poznate ličnosti iz afroameričkih krugova izrazile su podršku Ahmedu, koji je porijeklom Sudanac.

Američki TV voditelj Montel Williams objavio je da je ogorčen načinom postupanja sa ovim srednjoškolcem.

Neki korisnici Twittera istakli su kako američke vlasti tretiraju djecu bijelce koje nose oružje, u poređenju sa tamnoputim dječakom koji je uradio bezazlenu stvar.

Simran Jeet Singh objavio je fotografiju sa satom, koji je navodno donio na posao, izražavajući na taj način solidarnost.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!