Drama sa srećnim krajem: Potresna fotografija Sirijca obišla je svijet, a danas je s porodicom napokon stigao na cilj – u Njemačku!

Fotografija Laitha Majida na kojoj u suzama grli svoju djecu podigla svijest o strašnoj izbjegličkoj krizi koja se odvija u Evropi. Laith, supruga Nada Adel, sinovi Moustafa (18), Ahmed (17) Taha (9) i sedmogodišnja ćerka Nour sedmicama su putovali da bi se napokon domogli Njemačke. Ćerka im još ima noćne more nakon noći koju su proveli na pučini…

Foto: Facebook/Europe says Oxi

Laith Majid i njegova porodica stigli su u Berlin, nakon što je fotografija na kojoj u suzama grli svoju djecu podigla svijest o strašnoj izbjegličkoj krizi koja se odvija u Evropi.

Slomljeni Sirijac, koji se prošlog mjeseca s porodicom dočepao grčkog ostrva Kos, napokon je stigao na svoj cilj, piše Guardian, prenosi portal jutarnji.hr.

Laith, supruga Nada Adel, sinovi Moustafa (18), Ahmed (17) Taha (9) i sedmogodišnja ćerka Nour sedmicama su putovali da bi se napokon domogli Njemačke, piše Bild.

Facebook grupa “Europe says Oxi” objavila je sliku srećne Majidove porodice u Berlinu.

Porodica se nalazi u Spandauu, u bivšim policijskim barakama, gdje su smještene stotine sirijskih izbjeglica.

Živjeli su u sirijskom gradu Deir Ezouru, a isplovili su prema grčkom ostrvu na čamcu, koji je napravljen za četvoro ljudi, s 12 svojih sunarodnika. Za nesiguran put u bolji život svaki od putnika dao je 6.500 američkih dolara.

Daniel Etter, fotograf koji ih je po dolasku snimio za New York Times, napisao je: “Kad je čamac pristao, sredovječni muškarac je izašao na kopno. Bio je vidno potresen, teško je hodao. Kad je cijela njegova porodica došla sigurno na plažu, njegova supruga i on počeli su jako da plaču i čvrsto su zagrlili svoju djecu”.

Etter im je pomogao da dođu do grada, a tamo su izbjeglice prihvatile grčke vlasti i proslijedile dalje.

Nada Adel, profesorica engleskog, ispričala je da im je 13 država ponudilo pomoć, ali se porodica odlučila za Njemačku.

“Angela Merkel je jako dobra. Ona nam je kao majka”, rekla je Nada.

Ćerka im još ima noćne more nakon noći koju su proveli na pučini.

“Više se nikada nećemo vratiti na more”, zaključio je Majid za Bild.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!