Potresna ispovijest Abdullaha Kurdija: Držao sam suprugu za ruku, djeca su mi skliznula kroz prste

“Moja jedina želja je da se vratim u Kobane i tamo pokopam svoju suprugu i dvojicu sinova. I da sam budem pokopan uz njih”, rekao je Abdullah Kurdi sestri Teemi, koja je bezuspješno pokušavala da ih dovede u Kanadu, gdje živi

Abdullah Kurdi u noći s utorka na srijedu izgubio je cijelu porodicu.

Brod kojim su pokušali da dođu do Grčke se prevrnuo, a nesretni Sirijac ostao je bez supruge i sinova.

Fotografije njegovog trogodišnjeg sina Aylana kako beživotno leži na plaži potresle su svijet, a dan poslije očajni otac kroz suze je ispričao šta se događalo te kobne noći. Priznao je da je to bio drugi pokušaj porodice Kurdi da se domogne Evropske unije. Prvi put ih je zaustavila obalna straža.

“Drugi put su nas prevarili organizatori. Platili smo im, a oni uopšte nijesu nabavili brod”, započeo je priču Abdullah, objasnivši kako su se nakon toga izbjeglice organizovale i nabavile neki brod.

“Već nakon 500 metara od plaže voda je počela da prodire. Noge su nam bile potpuno mokre. Što je bilo više vode, to je panika bila veća. Imali smo pojaseve za spasavanje, ali ljudi su počeli previše da skaču od panike i brod se samo prevrnuo. Držao sam suprugu za ruku. A moja djeca… Skliznula su mi kroz prste”.

Neutješni Abdullah nije se predavao iako se ništa nije vidjelo, prenosi portal jutarnji.hr.

“Svi su vrištali, a baš ništa se nije vidjelo. Zato nijesam uspio da pronađem suprugu i djecu. Počeo sam da plivam do obale, prateći svjetla… A kad sam došao do obale nijesam uspio da pronađem ženu i djecu. Prije puta smo se dogovorili da se, ako nešto krene naopako, nađemo u bolnici. Međutim, tamo sam saznao šta se dogodilo…”

Porodica dječaka Aylana Kurdija očajnički je tražila vizu za Kanadu. O tome su izvjestili i kanadski mediji, nakon što je svijet obišla šokantna i potresna fotografija dječakovog beživotnog tijela na turskoj plaži.

Abdullahova sestra Teema Kurdi živi u Kanadi i pokušavala je da pomogne bratovoj porodici da napusti Bliski istok. Brat ju je nazvao da je obavijesti o tragediji.

“Moja jedina želja je da se vratim u Kobane i tamo pokopam suprugu i dvojicu sinova. I da sam budem pokopan uz njih”, rekao joj je Abdullah.

Kobane je kurdski grad na granici Sirije i Turske koji je svojevremeno postao simbol bitke protiv Islamske države.

Abdulah al-Kurdijedini od porodice preživio havariju. U njoj je, osim Aylana, izgubio i starijeg sina Galipa (5) i suprugu Rihan.

Teema Kurdi je pokušavala da im pomogne da dođu u Kanadu.

Pokušavala sam da im budem sponzor, a prijatelji i susjedi pomogli su mi novčanim prilozima. Međutim, nikako nijesmo uspijevali da ih izvučemo i zato su se ukrcali na brod. Plaćala sam im jedno vrijeme stan u Turskoj, ali strašno je kako se tamo ponašaju prema Sirijcima”, izjavila je za kanadski Citizen Teema Kurdi koja živi u Vancouveru.

Porodica je, piše Ottawa Citizen, pobjegla iz Kobanea, grada na sjeveru Sirije koji je bio pod opsadom ekstremističke organizacije Islamska država. Zahtjev za azil odbijen im je jer sirijske Kurde, ako su proveli neko vrijeme u Turskoj, Ujedinjene nacije ne smatraju izbjeglicama.

Turska vlada, koja i sama vodi rat protiv kurdske manjine na jugoistoku zemlje, nije im odobrila izlazne vize, jer nijesu imali pasoše.

Dječakovog oca, javljaju mediji, prije bijega s porodicom u Tursku, otela je i mučila jedna tamošnja ekstremistička organizacija. Na putovanje prema grčkom otoku Kos uputili su se u srijedu ujutro, ali brodić u koji su ih stavili krijumčari brzo je popustio.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!