Lusija i Tatiana – prvi potomci crnogorskih iseljenika u Argentini koji su došli na studije u Crnu Goru

O tome koliko je jaka vezanost za zemlju predaka govori ne samo činjenica da su došle po prvi put u Crnu Goru, koja je udaljena oko 12.000 kilometara od mjesta gdje su rođene i gdje im žive porodice, već i to da su, u želji da nauče jezik svojih predaka, upisale Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju. Dolazak studentkinja iz Argentine veoma je važan, jer se jezik predaka kod mladih generacija odavno izgubio, a prve studentkinje će po povratku u Argentinu biti pravi „misionari” jezika svojih predaka

Lusija Petričević iz provincije Santa Fe i Tatiana Mićinović iz provincije Ćako, koje pripadaju četvrtoj generaciji crnogorskih iseljenika, prve su studentkinje iz Republike Argentine koje su odlučile da studiraju u Crnoj Gori.

O tome koliko je jaka vezanost za zemlju predaka govori ne samo činjenica da su došle po prvi put u Crnu Goru, koja je udaljena oko 12.000 kilometara od mjesta gdje su rođene i gdje im žive porodice, već i to da su, u želji da nauče jezik svojih predaka, upisale Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je dolazak studentkinja iz Argentine veoma važan, jer se jezik predaka kod mladih generacija odavno izgubio, a prve studentkinje će po povratku u Argentinu biti pravi misionari” jezika svojih predaka.

Dolazak i boravak studentkinja iz Argentine organizovan je zahvaljujući angažmanu Ambasade Crne Gore u Republici Argentini, MVPEI, Ministarstva prosvjete i Prijestonice Cetinje, koja se ove godine pobratimila sa gradom Mađagajem u provinciji Ćako, mjestom u kojem je naseljen značajan broj porodica porijeklom iz Crne Gore, od kojih je veliki broj upravo porijeklom iz cetinjskog kraja.

U saradnji MVPEI i Ministarstva prosvjete, u posljednje četiri godine su u Republici Argentini uspješno organizovane tri škole crnogorskog jezika, koje su pobudile veliku zainteresovanost stare emigracije za učenje jezika predaka.

“Tokom naredne godine, u saradnji Ambasade Crne Gore u Republici Argentini, MVPEI i Ministarstva prosvjete, planirano je organizovanje još nekoliko škola crnogorskog jezika u Argentini u Urugvaju”, saopšteno je iz MVPEI.

Foto: MVPEI

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!