Crna Gora potpisala sporazume o razgraničenju sa BiH i Kosovom

“Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kako bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti”, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je prisustvovao potpisivanju oba sporazuma

 

Predstavnici Crne Gore potpisali su danas u Beču sporazume o razgraničenju sa BiH i Kosovom, tako da jedino otvoreno pitanje Podgorice ostaje sa Hrvatskom oko Prevlake.

Sporazum o razgraničenju sa Kosovom potpisali su crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem.

Potpisivanju oba sporazuma prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je za agenciju Anadolija rekao da je to “istorijski dan”, prenosi portal CdM.

Svečanom činu potpisavanja prisustvovali su i austrijski predsjednik Hajnc Fišer, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

“Podatak da su ovom događaju prisustvovali predsjednici dviju zemalja, BiH i Crne Gore, jasan je pokazatalj i svjedočanstvo o koliko se važnom koraku radi. Njegov značaj je i u tome što je postignut važan sporazum u okviru pregovora i mirnim putem, što daje posebnu značajnost”, istakao je austrijski predsjednik Fišer, piše Anadolija, prenosi CdM.

On je naglasio da očekuje da Beč, kao domaćin Konferencije o zapadnom Balkanu koja će biti održana sjutra, ima velika očekivanja i potkrijepio to činjenicom da će u okviru tog procesa prisustvovati visoki predstavnici EU, kao što su Njemačka i Austrija.

Fišer je pozvao parlamente BiH i Crne Gore da što prije ratifikuju Sporazum o granicama dviju zemalja i da na taj način cjelokupnom prostoru Balkana prenesu poruku da se mirnim putem i pregovorima može doći do rješenja.

On je istakao da će to biti pokazatelj da Zapadni Balkan odlučujuće napreduje u evropskim integracijama.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dvije zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

“Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kako bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti”, rekao je Vujanović.

Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije. On je pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju na implementaciji tih projekata.

“Realizacija potpisivanja sporazuma u Austriji, uz pokroviteljstvo predsjednika Fišera, pokazuje zajedničku inicijativu da se u okviru Bečkog samita nastavi s pozitivnim koracima dogovorenim u okviru procesa Brdo-Brioni. Fišer je jasno pokazao da je prijatelj BiH i Crne Gore”, naglasio je Vujanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da Sporazum ima višestruku simboliku i da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susjedima Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

“Našim snagama, prije svega, otklonili smo sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebao bi da osnaži i ohrabri razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica sa BiH. Puno toga se očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti prometne i energetske infrastrukture, tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Čović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!