Beograđanka prihvatila porodicu iz Sirije, pogledi djece govore sve…

Jelena Milić svojim gestom predstavlja pravi primjer drugima u vremenima kad kroz Srbiju pristižu na hiljade imigranata s Bliskog istoka u potrazi za sigurnim prolazom prema EU. Ona je u svojem stanu prihvatila majku s dvoje djece i fotografije objavila na Facebooku

Malo je potrebno da se izbjeglicama koje bježe od strahota rata i nasilja vrati nada u bolje sutra, a za to se pobrinula Beograđanka Jelena Milić, direktorica Centra za evroatlantske integracije. Ona je privremeno prihvatila majku s dvoje djece iz Sirije u svoj dom, a fotografije koje je objavila na Facebooku dokaz su da ne treba puno da se djeci vrati osmjeh i sreća na lice.

Kako piše portal dnevnik.hr, riječ je o političkoj analitičarki iz Srbije, čiji je Centar za evroatlantske studije osnovan 2007. godine i koji se zalaže za članstvo Srbije u EU i NATO te analizira trendove u liberalnim zemljama Zapada.

Ona od svojih prijatelja na Facebooku traži da šire informacije sa savjetima za izbjeglice dok su u Srbiji te da ih informišu na ulici.

Djeca koju je prihvatila s majkom su srećna i zavoljela su, kako kaže, Nutellu.

I dok je ova porodica imala sreću u Beogradu, nekoliko stotina njihovih sunarodnika se nalaze na makedonsko-grčkoj granici. Hladno vrijeme, kiša i vjetar danas su dodatno povećali dramu izbjeglica na ničijoj zemlji, među kojima je mnogo djece.

Kako javlja Tanjug, policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbjeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a  od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dječji plač.

Plaču mala djeca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

“U Evropi, životinje spavaju u krevetima, a mi spavamo na kiši”, kazala je 23-godišnja Sirijka Fatima Hamido o boravku u Makedoniji. 

“Četiri dana sam se smrzavala po kiši. Ništa nisam imala da jedem za to vrijeme”.

Sirijac Said (32) o zatvorenoj granici je kazao: “Znamo da ovo nije (odluka) Makedonije i makedonske policija. Ovo je EU. Molim vas da prenesete Briselu da dolazimo, bez obzira na situaciju”.

 Foto: Facebook

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!