Levakovići – najkriminalnija porodica koja je izbezumila Dansku: “Vraćajte se nazad u Hrvatsku!”

Levakovići svakog mjeseca primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada eura, ali ih to nije spriječilo da, kao znak “zahvalnosti”, počine gotovo hiljadu krivičnih djela na danskom tlu. Tamošnje službe su izračunale da su ih Levakovići, otkad su stigli u Dansku, koštali vrtoglavih devet miliona eura – od socijale i zdravstva, do boravka u zatvoru

Da kojim slučajem socijalna sigurnost nije kamen temeljac danskog društva, mnogobrojna porodica Levaković, na čelu koje je 46-godišnji Gimi, živjela bi nomadskim životom poput njihovih zaboravljenih rođaka u Hrvatskoj.

Levakovići svakog mjeseca primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada eura, ali ih to nije spriječilo da, kao znak “zahvalnosti”, počine gotovo hiljadu krivičnih djela na danskom tlu.
Tamošnje službe su izračunale da su ih Levakovići, otkad su stigli u Dansku, koštali vrtoglavih devet miliona eura – od socijale i zdravstva, do boravka u zatvoru.

Međutim, nakon samopromocije glave porodice Gimija Bossa 007, kako sebe naziva, u TV emisijama i na društvenim mrežama i nakon serije hapšenja i pritvaranja, danski narod je poručio: “Sad je dosta! Levakovići, vraćajte se natrag u Hrvatsku!”, prenosi portal jutarnji.hr.

“NEĆETE NAS SE TAKO LAKO RIJEŠITI”

Cijela Danska više ne želi Levakoviće na državnoj grbači, dok Levakovići ne žele da napuste blagodati koje su stekli. Za razliku od Danaca, koji izlaz vide jedino u zasluženoj deportaciji Levakovićevih u Hrvatsku, s obzirom na porijeklo, Gimi u ime cijele nepoželjne porodice poručuje: “Dansko, nećeš nas se samo tako riješiti! Mi, Romi, smo i te kako ujedinjeni i držimo se zajedno! Dokazaćemo vam to!”.

Čim je vijest o mogućoj deportaciji najkriminalnije porodice u Danskoj došla do Hrvatske, niko nije ostao indiferentan. Međutim, upućeni kažu da Levakovići u Hrvatskoj nemaju ništa imovine, a većina njih ne zna ni jezik, uprkos hrvatskim pasošima. Međutim, imaju stotine hiljada eura gotovine koju rado pokazuju na društvenim mrežama – bacaju novac po podu, stavljaju ga na gomile, vagaju debele zlatne lance, a ono što malo koga ostavlja ravnodušnim su fotografije njihovih bračnih kreveta, posebno Gimijevog, na kojem je od debelih snopova novčanica ispisano njegovo ime.

Odakle im novac?

“Policija kaže od kriminalnih aktivnosti, od kojih su im samo rijetke dokazane, a Levakovići uglas redom tvrde da su nevini i čisti kao suza, ali da imaju lošu karmu i da im ljudi zavide”, prenosi jutarnji.hr.

ČETIRI GENERACIJE U DANSKOJ

Ako danska odlučnost bude sprovedena u djelo, na neku od hrvatskih granica sa koferima i u luksuznim automobilima uz Gimija bi mogli “pokucati”, čim odsluže zatvorske kazne, i osuđeni pljačkaš banke Jure Levaković (27), ulični razbojnik i provalnik Stefan Levaković (52), pljačkaši penzionera Đango i Stefan Levaković, nasilni pljačkaš Dollar Levaković, kao i švercer cigareta i lopov Alpacino Levaković (24).

U Danskoj žive čak četiri generacije te zloglasne porodice, a korijenje su zasadili Gimijevi roditelji koji su ga, kako tvrdi, kao trogodišnjaka odveli iz Hrvatske na dansku teritoriju i “postavili na noge”.

Prema saznanjima Jutarnjeg, dansko pravosuđe je kumovalo ukidanju dozvola o prebivalištu nekima od Levakovića, koji su time izgubili i neka od prava, nakon što su izrekli niz presuda protiv te romske porodice za šarolik spektar kriminalnih djela, ali i nakon što su čuli gromoglasan gnjev vlastitog naroda koji na sva zvona apeluje da ta familija nikako nije doprinijela danskom društvu, već suprotno.

Levakovići bi mogli da budu deportovani u Hrvatsku, osim ako danske instutucije ne uvaže njihovu treću žalbu zaredom. Ujedno, mogli bi da budu deportovani i u bilo koju od zemalja Evropske unije ako posjeduju dokumenta o državljanstvu.

“U slučaju da završe u Hrvatskoj, gdje će i šta biti s njima? Možda će biti na socijalnoj pomoći ako uspiju da izdejstvuju status sirotinje, ali ta takozvana socijala zasigurno neće zadovoljiti njihove apetite, naviknute na dansku socijalnu osjetljivost”, piše jutarnji.hr.

O LEVAKOVIĆIMA SNIMLJENI I DOKUMENTARCI

O Levakovićima su čak snimljeni i dokumentarci. U pojedinim novinskim člancima izdvojeni su kao primjer uspješne porodice koja živi na lovorikama vlastite snalažljivosti. Posljednje hapšenje zbog kojeg je Gimi završio u zatvoru, a onda i na naslovnici tabloida, bilo je 1. maja, kada se sukobio s drugim Romom koji ima nadimak JT, tražeći pri tom od svoje 14-godišnje kćerke da mu donese pištolj. Ona je to odbila. Osim oružja, “konkurentu” je prijetio smrću, a kako nije prestajao da galami jer je bio pijan, pozvana je policija koja je kod Gimija u vrijeme hapšenja našla 22.000 američkih dolara. Pred policijom je tvrdio da nije kriv, da pištolj nije njegov i da je novac bio namijenjen za kaparu, najam, ali i kao prva rata za novi stan u Motalaveju. Ali, ako mu se krivica dokaže sudskim putem, sud bi mu, osim zatvorske kazne, mogao odrediti i progon iz zemlje, uz zabranu ulaska od čak 12 godina.

Najbolji dani u mjesecu za članove porodice su oni kad im stigne socijalna pomoć.

“E, kada stigne socijala, uguramo novac u novčanike i onda ih ko fol izgubimo na cesti. Gledamo ljude koji ih pronađu i onda ih zaskačemo. Zabavljamo se, ali oni su pohlepni! Žele da uzmu ono što im ne pripada. Policajci mi svako malo govore: ‘Gimi, šefe, ti bi trebao da budeš u zatvoru!’ A ja im na to velim: ‘Kakav zatvor?! Pa ja moram da zarađujem novac da prehranim porodicu kojoj sam uzor i koja ima snove”, kaže Gimi, koji je više od šest godina proveo u zatvoru i nema zabilježen nijedan dan radnog staža.

Hoće li Levakovići kročiti na hrvatsko tlo moglo bi se saznati već krajem iduće godine, kada prvi od njih odsluži zatvorsku kaznu koja, uz boravak iza rešetaka, sadrži i šestogodišnji progon iz Danske.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!