Hadži Ago Koljenović: Ako vjerujemo u Boga, moramo vjerovati u mogućnost promjene na bolje

“Moramo vjerovati da čovjek može da se promijeni. Ramazan je prilika da i sebi i drugima pokažemo i dokažemo da su promjene na bolje moguće. Ramazan nam može pomoći da u sebi nađemo dovoljno energije i skrivenog potencijala za dobro. Da ga otkrijemo u sebi i prepoznamo u drugima”, rekao je Koljenović

Predsjednik Islamske zajednice i Kulturni centar Plav – Gusinje u New Yorku, hadži Ago Koljenović, čestitao je početak Ramazana.

“Kada Kur’an govori o čovjeku, on kaže da je čovjek sazdan u najljepšem obliku „fi ahseni takvim“. Međutim, Kur’an dodaje da je čovjek nakon savršenog stvaranja spušten u najniže razine „esfele safilin“.

Vidimo da Kur’an, kao knjiga koja govori o susretu čovjeka i Boga, razjašnjava da čovjek može biti najbolje i najplemenitije Božije stvorenje. Isto tako, čovjek može biti najgore i najpokvarenije stvorenje, spremno na najgore.

Kao što čovjek u sebi nosi klicu života i smrti, na isti način on u sebi nosi potencijal za dobro i zlo. U tom kolosalnom rasponu, između najgoreg i najboljeg, odvija se drama ljudskog života.

Svakodnevno životno iskustvo nas poučava da čovjek može biti gori nego što jeste, pitanje je da li može biti bolji.

Ako vjerujemo u Boga, moramo vjerovati u mogućnost promjene na bolje.

Moramo vjerovati da čovjek može da se promijeni. Ramazan je prilika da i sebi i drugima pokažemo i dokažemo da su promjene na bolje moguće.

Ramazan nam može pomoći da u sebi nađemo dovoljno energije i skrivenog potencijala za dobro. Da ga otkrijemo u sebi i prepoznamo u drugima.

S tim željama, u ime moje i Islamske zajednice Plav&Gusinje u New Yorku želim svima onima u Americi, u državi u kojoj živimo, i svima na našoj planeti Zemlji koji se raduju Mubarek ramazanu da ga u zdravlju i rahatluku ispostimo i steknemo Božiju Milost, Oprost, Nagradu i budemo bolji i dostojanstveniji ljudi”, piše u čestitki.

Foto: Hadži Ago Koljenović

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!