Krvava mrlja makedonskog MUP-a: Policija ubila sedam migranata pa ih prikazala kao “islamske teroriste”

U živom sjećanju makedonske javnosti ostao je sramni događaj iz marta 2002. godine, kada je makedonska policija ubila 7 migranata iz Pakistana i Indije, prikazujući ih kao “islamske teroriste”. 

Krvavi sukobi policije i naoružanih napadača u Kumanovu samo je jedan u cijelom nizu događaja koji već dugo vremena destabiliziraju tu zemlju. Prošle sedmice izbili su neredi u kojima se policija sukobila s demonstrantima, koji su zahtijevali ostavku premijera Nikole Gruevskog, nakon što ga je glavna opoziciona socijaldemokratska stranka optužila za zataškavanje ubistva mladića prošle godine.

Uz to, vlada je mjesecima na udaru optužbi opozicije za protivzakonito prisluškivanje i raširenu zloupotrebu položaja.

Kako piše portal slobodna-bosna.ba, opozicija je ranije zaprijetila da će 17. maja organizovati masovne proteste, na kojima će učestvovati hiljade ljudi, a posmatrači se boje da bi vlada mogla zabraniti skup pod izgovorom vanrednih prilika u državi.

Policija je u subotu saopštila da je djelovala na temelju informacija o tome da su iz susjedne zemlje, koja nije imenovana, u Makedoniju “ubačene” naoružane osobe koje planiraju “terorističke akcije”. Albanci u Makedoniji ne vjeruju u policijsku verziju događaja.

U živom sjećanju makedonske javnosti ostao je sramni događaj iz marta 2002. godine, kada je makedonska policija ubila 7 migranata prikazujući ih kao “opasne islamske teroriste”.

Naime, drugog marta 2002. godine u mjestu Raštanski Lozja, blizu makedonske granice sa Srbijom, ubijeno je 6 pakistanskih i jedan državljanin Indije. Ubijeni su od strane „Lavova“, specijalne elitne jedinice makedonskog MUP-a.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Makedonije, Ljube Boškoski tvrdio je da su sedmorica ubijenih pripadnici islamističke militantne jedinice i da su pripremali napade na britansku, američku i njemačku ambasadu. Boškoski se čak i slikao iznad tijela likvidiranih migranata, pokušavajući sebi pripisati zasluge za efikasnu borbu protiv „islamskog terorizma“.

Međutim, nakon sveobuhvatne istrage, u aprilu 2004. godine istina je izašla na vidjelo. Sedmorica ubijenih ljudi zapravo su bili migranti, koji su nakon što su protjerani iz Bugarske, proveli u Skoplju nekoliko dana i kada su pokušali da iz Makedonije pređu granicu, sa ciljem da stignu u neku od zemalja zapadne Evrope, svi su na svirep način pobijeni od strane makedonsnke policije koja je naknadno oko tijela pobijenih ostavila oružje kako bi ih prikazala kao opasne militante koji su spremali tororističke akcije u Makedoniji.

Iako je cijela istina otkrivena dvije godine kasnije, kada je pokrenut sudski spor protiv tadašnjeg ministra makedonskog MUP-a Ljube Boškoskog, ni on niti bilo ko drugi iz tadašnjeg policijskog vrha Makedonije nije osuđen za masakr nedužnih civila.

Istina, bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškoski pred Krivičnim sudom u Skoplju 2014. godine  osuđen na 10,5 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu biznismena Marjana Tuševskog i Kira Janeva 2001. godine.

Portal slobodna-bosna.ba piše da je Boškoski prilikom izricanja presude okrenuo leđa sudskom vijeću.

Boškoskom se sudilo i pred Haškim tribunalom zbog sumnje da je makedonska policija pod njegovom kontrolom ubila sedam civila albanske nacionalnosti u selu Ljuboen. a pred Tribunalom ga je branila sarajevska odvjetnica Edina Rešidović.

Boškoski je i u ovom slučaju oslobođen krivice.  

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!