Burne reakcije iz regiona zbog rehabilitacije četničkog vođe: Politički i pravosudni skandal

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da će rehabilitacija Draže Mihailovića stvarati tenzije unutar Srbije, ali i sa susjednim zemljama koje su ispaštale usljed njegovih zločina. Ona je istakla da je, u slučaju BiH, rat devedesetih vođen pod četničkom zastavom, a Srbija se nikad nije distancirala od te ideologije. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da je svako rehabilitovanje četništva jednako kao i svako relativizovanje i rehabilitovanje ustaštva i da može završiti samo u katastrofi

 

Odluka o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića izazvala je burne reakcije u regionu.

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je da današnja presuda ne znači rehabilitaciju Draže Mihailovića.

 

“Sud je samo osporio legitimitet i proceduralnu ispravnost tog procesa. Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac, o čemu postoje relevantni podaci. Istorijska nauka je to već utvrdila i oni ne mogu da ga rehabilituju”, rekla je Biserko za portal klix.ba.


Ona je pojasnila da se sud nije bavio time je li Mihailović kriv ili nevin, već samom proceduralnom ispravnošću cijelog sudskog postupka vođenog 1946. godine.


Biserko problem vidi u atmosferi koja se podstiče presudom, prema kojoj su sve češće tvrdnje da je Mihailović bio antifašista.


“To je pogubno za samu Srbiju, ali i za cijeli region. To će stvarati tenzije unutar Srbije, ali i sa susjednim zemljama koje su ispaštale usljed zločina Draže Mihailovića. U slučaju BiH, rat devedesetih je vođen pod četničkom zastavom, a Srbija se nikad nije distancirala od te ideologije”, kazala je Biserko.


U cijelom slučaju izuzetnu ulogu imao je i Oliver Antić koji je vrlo blizak saradnik sadašnje vlasti, posebno predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Biserko smatra da je sud bio pod svojevrsnim političkim pritiskom. Ona odgovornom smatra i Evropu, koja skoro nikako nije reagovala.


“Mi smo već uputili pismo Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu. Evropa je dosta odgovorna jer nikad nije reagovala, bez obzira na upozorenja iz civilnog sektora i pojedinaca iz Srbije”, istakla je Biserko.


Biserko pogubnim smatra i proces “nacionalizacije antifašizma”, gdje se govori o antifašizmu jednog naroda, dok se marginalizuje partizanski pokret. Posljednja faza tog procesa, prema njenom mišljenju, jeste rehabilitacija domaćih kvislinga pod krilaticom “antifašista s desne strane”.


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić saopštio je da je odluka suda u Beogradu pravosudni i politički skandal.

 

“Rehabilitovati danas Dražu Mihailovića, govoriti o njegovom ‘ubistvu’ i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje s činjenicama. Svako rehabilitovanje četništva jednako kao i svako relativizovanje i rehabilitovanje ustaštva može završiti samo u katastrofi”, saopštio je Mesić.

 

On je ocijenio da će taj potez nesumnjivo negativno uticati na započeti proces normalizovanja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabriti pobornike istorijskog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – da izjednače antifašizam i fašizam, odnosno da pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvore u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike.

 

Mesić očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU.

 

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Srbije Meho Omerović smatra da je današnja odluka suda skandalozna i da će zategnuti odnose sa državama regiona, prenosi portal blic.rs.

 

Odluku su osudili, između ostalih, i potpredsjednik srpske Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, lider LDP-a Čedomir Jovanović, antifašisti Novog Sada…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!