Rođaci pokojnog Meha Agovića, nezadovoljni presudom, obratili se za pomoć američkoj ambasadi

Refat Huremović i Hivzo Agović su ponovili da smatraju da je sudija trebao da sasluša maloljetnog brata Veska Agovića, H.A, koji je, kako su kazali, ubice telefonom obavještavao o kretanju pokojnika. H.A. je, pojasnili su, kobnog dana nekoliko puta zvao pokojnog Meha i pitao gdje se nalazi i kad će doći da dostavi i njima socijalu, a potom obavještavao brata Veska, koji je to potvrdio tokom suđenja

 

Refat Huremović i Hivzo Agović, braća od ujaka i strica pokojnog Meha Agovića, obratili su se juče američkoj ambasadi u Podgorici da im pomogne da, kako su kazali, istjeraju pravdu, jer su nezadovoljni presudom Višeg suda u Bijelom Polju kojom su ubice njihovog brata, Vesko Agović i Alen Piljević, osuđeni na po 20 godina zatvora.

 

Huremović i Agović su za Portal Revije Fokus kazali da im je službenik američke ambasade kazao da dostave kompletnu dokumentaciju, od početka suđenja do presude, daju svoje brojeve telefona, te da će ih potom kontaktirati.

 

„S obzirom da su narednih dana vaskršnji praznici, naš advokat Obrad Rade Pavićević nam je kazao da će nam sve dostaviti naredne sedmice, pa ćemo ponovo doći i priložiti dokaze ambasadi“, kazao je Huremović.

 

Oni su ponovili da smatraju da je sudija Jokan Varagić trebao da sasluša maloljetnog brata Veska Agovića, H.A, koji je, kako su kazali, Agovića telefonom obavještavao o kretanju pokojnika. H.A. je, pojasnili su, tog dana nekoliko puta zvao pokojnog Meha i pitao gdje se nalazi i kad će doći da dostavi i njima socijalu, a potom obavještavao brata Veska, koji je to potvrdio tokom suđenja. Huremović i Agović su nezadovoljni i zbog toga što je poštar, koji je davao novac pokojnom Mehu da raznosi po selu, iako su ga, tvrde, više puta upozoravali da to ne čini, kažnjen od menadžmenta Pošte sa 20 odsto manjom platom.

 

„Prvo ročište je prekinuto zbog Piljevićeve bolesti jer ga je psihijatar, dr Gordana Konatar, liječila pogrešnim ljekovima dok je bio u zatvoru u Bijelom Polju. To je potvrdio sudski vještak Mirsad Ljuhar iz Prijepolja koji je odbacio sumnju da je Piljević bolestan. Rekao je da je u trenutku izvršenja krivičnog djela bio svjestan. Na završetku pretresa vijeće sudije Jokana Varagića odlučilo je da Piljevića pošalje u Dobrotu na posmatranje. Ja sam ustao i rekao: ‘Sram vas bilo! Ovo je lopovluk. Neko je za ovo uzeo pare’. Tada sam udaljen sa suđenja. Na sljedećem pretresu doktori iz Dobrote su rekli da je Piljević normalan i da je bio svjestan kada je ubio Meha“, kazao je Huremović.

 

Zbog slanja Piljevića u Dobrotu i nesaslušanja H.A, oni su se preko advokata dva puta obraćali Vrhovnom državnom tužiocu, ali odgovor, kako su kazali, nijesu dobili.

 

Hivzo Agović tvrdi da je Piljević dva puta robijao zbog teških krađa, te da im je advokat rekao da bi, s trećim krivičnim djelom, i to ubistvom, kazna trebala da bude 30 do 40 godina.

 

„Pokušaćemo da učinimo sve što možemo. Ako ne uspijemo, ja ću morati da bježim, da spasavam djecu. Primoran sam, jer su mali, da ihpratim gdje god krenu, u strahu od H.A, koji živi nedaleko od moje kuće, jer je na svojoj Fejsbuk stranici bio napisao: ‘Prvi put idem krvavim putem. Dušmani, majku vam j….!’ Poslije su ga opomenule komšije, pa je obrisao status“, kazao je Hivzo Agović.

 

Obojica su istakli da su se u slučaju ubistva njihovog brata korektno ponašali samo policija i mediji.

 

Meha Agovića, koji je kod sebe imao 2.400 eura socijalnih primanja i penzija koje je raznosio mještanima, 22. februara prošle godine u selu Gornja Vrbica kod Petnjice mučki su ubili Piljević i Agović. Piljević ga je udarao držalicom od sjekire po glavi i tijelu, a potom i Agović, nakog čega su ga odvukli i ostavili u potok, gdje je podlegao povredama.

 

Nakon presude Huremović je započeo štrajk glađu ispred bjelopoljskog Tužilaštva, a kasnije mu se priključilo nekoliko rođaka.

 

On je kazao da će, ukoliko ne dobije podršku od američke ambasade, pravdu potraži u Evropskom parlamentu u Briselu, zašta ima podršku od naše dijaspore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!