Otkrivena jedna od najbolje čuvanih nacističkih tajni (Video snimak)

Kompleks bunkera je pronađen u jednom selu pored Linca. Bunkeri su locirani zahvaljujući izvještajima obavještajnih službi ali i testovima na radijaciju, na osnovu kojih je otkriveno da je na tom mjestu nivo radijacije povišen

Mrežu podzemnih tunela i bunkera koju su nacisti koristili kada su razvijali planove o pravljenju atomske bombe, nedavno je u Austriji otkrio filmadžija Anreas Šulcer.

Kompleks bunkera je pronađen u jednom selu pored Linca. Bunkeri su locirani zahvaljujući izvještajima obavještajnih službi ali i testovima na radijaciju, na osnovu kojih je otkriveno da je na tom mjestu nivo radijacije povišen.

Andreas Šulcer je uz pomoć bivšeg američkog špijuna koji je radio za CIA-u otkrio izvještaj iz 1944. iz koga je saznao da se u tom dijelu Austrije nalazi mjesto na kome se razvijao program pravljenja tajnog oružja. Kompleks su sagradili zarobljenici iz tada obližnjeg koncentracionog logora Mauthauzen.

{youtube}JVyaRDxiCA0{/youtube}

Kompleks se nalazi na prostoru od 30 hektara, a vjeruje se da je tunelima bio povezan sa fabrikom Bergkristal u kojoj je sagrađen Meseršmit Me 262, prvi ratni mlazni avion na svijetu. Nakon rata, saveznici su detaljno pregledali ovu fabriku, ali nikada nisu pronašli pomenute tunele.

Da bi se ušlo u bunker, neophodne su razne vrste teškog alata pomoću koga se kopa zemlja, razbija beton i granitni blokovi.

Andreas Šulcer je izjavio za Sandej Tajms:

“Zarobljenici iz mnogih koncentracionih logora širom Evrope su na osnovu svojih vještina dovođeni ovde – fizičari, hemičari i ostali stručnjaci – sve u cilju rada na ovom velikom projektu. Oko 320.000 zarobljenika iz Mauthauzena je umrlo gradeći ove bunkere. Tim žrtvama dugujemo konačnu istinu o ovom mestu i kada bunkere budemo otvorili za javnost, to će biti upravo njima u čast”.

On je dodao da je kompleks bio vjerovatno najveća fabrika Trećeg rajha za proizvodnju oružja, a u pronađenim dokumentima je otkriveno da je ovo mjesto 1941. posjetio i Hajnrih Himler

Policija je prošle nedjelje stopirala iskopavanje kompleksa zbog toga što Šulcov tim nije imao potrebne dozvole za rad. On je rekao da su te dozvole samo formalnost i kako se nada da će iskopavanje ubrzo biti nastavljeno. Za sada su u bunkerima pronađeni mnogi nacistički artefakti, kao što su SS šlemovi i druga nacistička obilježja.

Izvor:Independent.co.uk
Foto: PrintScreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!