Od Kule Damjanove ostali zidovi, trener FK Stari aerodrom tvrdi: Kada je izbio požar u hotelu je bilo djece

Jasavić tvrdi da je, kada je čuo uzvike da je izbio požar, sa svim trenerima i upravom kluba potrčao da spasi djecu. “Bila su 62 ili 63 dječaka tamo. Mi smo ih odmah prebrojali. U brzini smo pogriješili i preskočili jednog dječaka. To su zaista bile strašne scene”, kazao je Jasavić. Iz FK Mogren kažu da niko od dječaka u trenutku požara nije bio u hotelu, već da su bili evakuisani i odmah smješteni u autobus kojim su krenuli ka Budvi

Foto: Began Čekić

Oko stotinu djece koja su boravila u prekjuče izgorjelom hotelu Kula Damjanova u Plavu, stiglo je preksinoć oko 22 sata u Podgoricu i Budvu. Oni su u svoje domove došli nepovrijeđeni, a od, po mnogima, najljepšeg hotela na sjeveru, nije ostalo ništa, piše portal vijesti.me.

Vještaci, koji su juče bili na terenu, utvrdili su da struja nije mogla da bude uzrok požara, što je “Vijestima” potvrdila i upravnica hotela Olga Turković.

„Svi visoko rizični djelovi objekta su bili dobro opremljeni. Svaka utičnica u sobama u potkrovlju gdje je požar najprije izbio funkcionisala je, i struja kao uzrok je eliminisana. Sada je uzaludna sva ta priča. Najveća sreća je u tome da niko nije stradao niti povrijeđen od tolikog broja gostiju koji su boravili u hotelu“, kazala je Turković.

ODMAH OTIŠLI U BUDVU

Treneri budvanskog Fudbalskog kluba Mogren, koji su sa 33 dječaka od osam do 12 godina bili smješteni u izgorjelom hotelu, tokom memorijalnog turnira u fudbalu “Enver Đašević Đešo”, naveli su da niko od dječaka u trenutku požara nije bio u hotelu, već su bili evakuisani i odmah smješteni u autobus kojim su krenuli ka Budvi, dok je vatra gutala hotel.

“Negdje oko 14:15 časova trebali smo da imamo organizovano fotografisanje. Tada smo vidjeli da izlazi dim iz jedne od kula, gdje naši dječaci nijesu bili smještani. Odmah smo krenuli da vidimo da li ima nekoga u sobama. Prebrojali smo nekoliko puta sve dječake, prozivali po imenima, kako bismo se uvjerili da slučajno neko nije ostao. Kada smo se uvjerli da su svi tu, odveli smo ih u autobus, koji je bio parkiran stotinak metara dalje, kako ne bismo gledali požar”, ispričali su treneri.

Oni su kazali da su samoinicijativno krenuli da gase požar, koji je u početku bio mali, ali se vatra brzo širila.

“U gašenje su se uključili i ljudi koji su se zatekli na Plavskom jezeru. Svi smo pokušali da ugasimo požar, ali je bilo nemoguće. Potom su stigli vatrogasci, ali nije bilo uniformisanih ljudi. Sami smo razvlačili crijeva, a pritisak je bio nedovoljan do dobaci do posljednjeg sprata”, naveli su oni.

JASAVIĆ: BILO JE STRAŠNO

Predsjednik Fudbalskog kluba Stari aerodrom iz Podgorice, Edis Jasavić, kazao je da nije tačno da su sva djeca bila van hotela kada je požar počeo.

“Deset dječaka je bilo na terenu i igrali su utakmicu. Ostale sam poslao u hotel da ne bi stajali na suncu”, rekao je Jasavić.

Dodaje da je, kada je čuo uzvike da je izbio požar, sa svim trenerima i upravom kluba potrčao da spasi djecu.

“Bila su 62 ili 63 dječaka tamo. Mi smo ih odmah prebrojali. U brzini smo pogriješili i preskočili jednog dječaka. To su zaista bile strašne scene”, kazao je Jasavić.

Nakon što su djecu, neke i “u čarapama”, poveli na sigurno, zaposleni iz kluba su pomagali u gašenju požara.

Foto: Služba zaštite i spašavanja Berane

“Niko drugi nije reagovao osim našeg kluba i jednog trenera iz FK “Mogren” dok nije došla vatrogasna. Jeste nekoliko momaka iz hotela koji su požar pokušali da gase kofama vode”, kazao je Jasavić, ističući da je ponosan na zaposlene u klubu.

Na njihovu žalost, hotel nisu uspjeli da sačuvaju.

“Saosjećamo sa njima i željeli bismo da pomognemo koliko možemo u obnovi hotela”, izjavio je Jasavić.

MUSIĆ: NIJE BILO SPASA 

Načelnik Službe za zaštitu i spasavanje Plav Abidin Musić kazao je prethodno da je požar izbio na jednom od gornjih spratova koji su kompletno urađeni od drveta. Plamen se brzo proširio i na druge djelove hotela zbog lake zapaljivosti lakiranog borovog materijala.

“Vatrogasci su dobili dojavu u 14:25 i krenuli sa četiri vozila. Odmah sam zatražio pomoć od kolega iz Andrijevice i Berana, koji su brzo stigli. Međutim, nije bilo spasa, a otežavajuća okolnost je bila što je duvao jak vjetar”, kazao je Musić.

Porodica Turković iz Plava učiniće napore da se hotel ponovo podigne iz pepela. 

„Jutros nam se javio prijatelj koji nam nudi finansijsku podršku samo da obnovimo hotel i etno selo. Ne možemo odbiti tu ponudu. To je nekako i sudbina ove porodice – da se stalno podižemo iz pepela. Mislim da ćemo uspjeti i sada u ovom teškom trenutku da hotel ponovo napravimo. Jednostavno, Komnenovno etno selo mora da živi“, kazala je Turković.

TURKOVIĆ: SAGRADIĆEMO HOTEL PONOVO

Prema njenim riječima, objekat je bio osiguran, ali na minimalan iznos, i to ne bi bilo dovoljno za rekonstrukciju.

„Ali uz taj minimalni iznos od osiguranja, uz nova sopstvena ulaganja i pomoć koju nam nude prijatelji, i posebno uz našu veliku želju da nastavimo ovaj posao, sigurna sam da ćemo sve vratiti u prvobitno stanje“, dodala je Turković.

Hotel Kula Damjanova u kompleksu etno sela Komnenovo u Plavu izgrađen je prije skoro deceniju, i već na startu je dobio nagradu Udruženja arhitekata kao najbolje uklopljeni ambijentalni ugostiteljski objekat koji je u našoj državi izgrađen te godine.

Objekat je napravljen na lijevoj obali Plavskog jezera, sa sopstevnim dokom za čamce i velikim sportskim kompleksom pored hotela.

Za ukupni ambijent, ponudu i uslugu, hotel Kula Damjanova dobio je veliki broj nagrada i priznanja.

JADADIĆ: GUBITAK ZA CIJELI GRAD

Sa mnogo emocija o stradanju hotela Kula Damjanova govori i direktor lokalne Turističke organizacije u Plavu, Edin Jadadić. On objašnjava da je vrijednost tog ugostiteljskog objekta, koji je tako ambijentalno bio uklopljen „kao da je sa kamenom i drvetom iznikao iz zemlje“, bila nesaglediva.

„To je bio hotel visokog rejtinga, a gosti koji dolaze u Plav išli tamo da popiju kafu i da se fotografišu u tom prelijepom ambijentu. To je bila njegova posebna vrijednost. To nije bio samo hotelski kompleks, već atrakcija za sve koji dolaze u Plav. Bio je kao neki dvorac“,  kaže Jadadić.

On TO Plav ističe zbog svega toga da to što se dogodilo predstavlja gubitak ne samo za porodicu, već za čitav grad.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!