Potjera, strah i (ne)odgovornost policije – Balijagića traže uz pomoć helikoptera, pasa i dronova, uključila se i Vojska

Naoružan puškom, predstavljajući se kao lovac Drašković koji traži izgubljene kerove, obilazio je domaćinstva, da bi na kraju sjeo kod Madžgalja. Nakon što su ga ispratili, navodno je kroz prozor kuće pucao u Jovana, a potom provalio vrata i iz puške ispalio hice u njegovu sestru

Osumnjičeni za dvostruko ubistvo, silovatelj i razbojnik koji je više od pola života proveo u zatvoru, Alija Balijagić (65) iz Bijelog Polja, nije uhapšen do kasno sinoć, iako su, kako tvrde nadležni, u potragu za njim uključene sve raspoložive policijske snage i elitne vojne jedinice.

Balijagić je, kako se sumnja, u petak veče, oko 21.30 sati, u bjelopoljskom selu Sokolac, ubio Milenku Madžgalj (69) i njenog brata Jovana Madžgalja (60), a potom pobjegao.

Za njim je policija navodno danima tragala zbog krađe, a prije ubistva je gotovo čitav dan proveo u tom selu.

Naoružan puškom, predstavljajući se kao lovac Drašković koji traži izgubljene kerove, obilazio je domaćinstva, da bi na kraju sjeo kod Madžgalja. Nakon što su ga ispratili, navodno je kroz prozor kuće pucao u Jovana, a potom provalio vrata i iz puške ispalio hice u njegovu sestru.

Policija, kojoj su mještani tog planinskog sela iznad Tomaševa, najmanje deset dana prijavljivali da se sumnjivi čovjek šeta sa puškom po katunu i okolnim šumama, obilazi kuće i njih, došla je tek kada je Balijagić za sobom ostavio dvije žrtve.

Prema istim informacijama, oružje je prije nekoliko dana ukrao iz kuće jednog Bjelopoljca, u koju je prethodno provalio.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Balijagić prije ubistva u Sokocu viđan i u Baricama i Pisanoj jeli.

Navodno, sinoć je i srpska policija tragala za ubicom, zbog informacije da su se u pograničnom selu Slatka čuli pucnji…

POTRAGA

Iz Uprave policije (UP) zvanično su saopštili da su u potragu za ubicom uključene sve njihove raspoložive snage.

Na terenu su policija, interventne jedinice, Protvteroristička jedinica policije(PTJ), Posebna jedinica policije (PJP),Granična policija, starješine iz svih Sektora UP koji rukovode i koordiniraju aktivnostima potrage, dronovi, helikopteri, psi tragači.

Gotovo cjelokupan sastav policije u potrazi je koristio termovizijske kamere, a nepregledne šume i sela Vraneške doline tokom dana nadlijetali su i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sinoć se u potrazi priključio i Odred za posebne namjene, elitna specijalna jedinica Vojske Crne Gore, čiji su pripadnici poslati na područje na kojem se traga za Balijagićem.

Tek nakon što su mediji objavili fotografiju Balijagića, to je juče oko 16 sati učinila i Uprava policije, odakle su saopštili da se taj Bjelopoljac može dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva u zaseoku Sokolac, u blizini Tomaševa u Bijelom Polju.

“U ovoj fazi izviđaja Uprava policije na osnovu zakonskih propisa i odgovarajućeg odobrenja nadležnog tužilaštva objavljuje fotografiju lica koje se potražuje, te obavještava i apeluje na javnost, da ukoliko primijete ovo lice ista saznanja odmah prijave, odnosno saopšte policiji pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način. Građani svoja saznanja o ovom licu policiji, pozivom na ove brojeve, mogu saopštiti i anonimno”, saopštili su iz Uprave policije juče poslije podne.

Oni su i tada apelovali na građane Bijelog Polja, naročito mještane sela u Vraneškoj dolini, da budu oprezni, ostanu u svojim domovima i ne dozvole ulazak nepoznatim osobama.

STRAH ZAVLADAO SELIMA

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Tomaševo Vesko Gogić kazao je juče Vijestima da mještani Sokoca, Čokrlija, Barica, Lijeske od petka veče žive u velikom strahu od Balijagića, koji je u tom reonu boravio desetak dana, ali da policija ništa nije uradila na njegovom pronalaženju.

“Ovo je stravičan i nezapamćen zločin ubistva nedužnih čestitih ljudi, koji su ubicu ranije nahranili i napojili. On se danima kretao po selima i već deset dana policija nije ništa uradila na njegovom pronalaženju. Dobili smo naredbu da ne izlazimo iz svojih kuća, niko ne zna ni kako ni do kada. I žrtve zločina su bile zaključane pa ih je upucao kroz prozor, što je nevjerovatno”, kazao je Gogić.

On je dodao da su posljedice od realne opasnosti po stanovnike, a naročito djecu, nesagledive, tim prije što je Balijagić već deset dana viđan sa puškom i redenicima, predstavljajući se kao lovac koji je izgubio pse.

I mještanin Dragan Grba je potvrdio da su komšije prijavljivale Balijagića da se kreće tim selima, ali da policija nije reagovala. “Balijagić se više dana kretao i prije tri dana njega je prijavio Milija Zejak, ali niko nije reagovao. Sinoć, kada se ne vidi prst pred okom, nadlijetali su helikopterom, a danas ih nema”, kazao je Grba juče.

KO JE KRIV?

Policija u ovom trenutku zna da je Balijagić naoružan i da ima municije, ali i da dobro zna sva sela i planinski vijenac Vraneške doline što umnogome otežava potjeru.

Dan nakon dvostrukog ubistva postavlja se i ključno i pitanje – da li je policija adekvatno reagovala kada su dobili brojne pozive iz sela da se sumnjiv čovjek pojavio na katunu, kao i ko je i na koji način zakazao u cjelokupnom sistemu bezbjednosti.

Više sagovornika Vijesti iz Uprave policije potvrdilo da su nakon višednevnih poziva mještana odmah pretpostavljalo da je riječ o Aliji Balijagiću, za kojeg se znalo da je decenijama višestruki povratnik u izvršenju teških krivičnih djela, razbojnik koji je sijao strah u bjelopoljskim selima, silovatelj…

Osim toga, policiji je bilo poznato da je Balijagić izvršio i krađu oružja u kući jednog Bjelopoljca, da je naoružan i ima municije, opasan, ali to nije bilo dovoljno da se sa mnogo više operative prije zločina krene u potragu za njim.

Upućeni u sistem bezbjednosti vjeruju da je u tom slučaju vjerovatno zakazo sistem i da je policija loše postupala po brojnim prijavama mještana da naoružani sumnjivac luta po njihovom selu.

“Očigledno da je izostala ozbiljnija, blagovremena i planirana potraga, ali i policijska upornost da sa svom raspoloživom operativom krene i uhapsi opasnog Balijagića”, tvrdi izvor Vijesti iz policije.

Policijske patrole nakon poziva obilazile su selo ali tokom posjeta Sokolcu nijesu ga pronalazili danima…

Tek kada se u selu dogodio zločin na planinsko-šumski teren poslata je uniformisana policija, pripadnici elitnih jedinica PTJ i PJP, Granična policija, a potragom rukovode starješine iz svih sektora sistema Uprave policije.

Osim potrage jedno od bitnih pitanja je i da li će neko iz Regionalnog centra sjever i sistema Uprave policije odgovarati za postupanje policije tokom višednevne potrage za Balijagićem, koji godinama sije strah u okolnim selima…

Veliko je pitanje kada je i da li je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju uopšte obavještavano da mještani sela iznad Tomaševa danima zovu i prijavljuju naoružanog čovjeka jer se boje za bezbjednost.

NALOŽENA OBDUKCIJA I VJEŠTAČENJE TRAGOVA

Viša državna tužiteljka Vanja Rakonjac nakon uviđaja naložila je da se tijela ubijenih Madžgalja pošalju na obdukciju, a tragovi izuzeti sa lica mjesta na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju saopšteno je da je tužiteljka u petak veče, oko 22 časa, policija obavijestila da su u mjestu Sokolac, smrtno stradali Milenka i Jovan Madžgalj.

“Državna tužiteljka je dana 26.10.2024. godine sa OPS OB Bijelo Polje i službenicima Forenzičkog centra Crne Gore, izvršila uviđaj užeg i šireg lica mjesta, kojom prilikom su izuzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu. Naložena je obdukcija tijela pok. M.M i J.M. u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je nastupila smrt.Prilikom vršenja uviđaja konstatovano je da su M.M i J.M. lišeni života upotrebom vatrenog oružja”, saopštili su iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Dodali su da se po nalogu državne tužiteljke preduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja indentiteta učinioca krivičnog djela i njegovog pronalaska.

“Nakon prikupljanja dokaza od značaja za utvrđivanje okolnosti pod kojima se događaj desio i nakon utvrđivanja identiteta učinioca javnost će biti blagovremeno obaviještena. Izviđaj je u toku”, kazali su iz VDT Bijelo Polje.

LOVCI DA NE OMETAJU POLICIJU

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore pozvali su lovce da danas uzdrže od odlaska u lov, kako bi olakšali policiji potragu za ubicom, za kojim se traga od petka veče.

“U slučaju dodatnih potreba nadležni organi će tražiti pomoć”, saopštili su iz te Uprave sinoć, nekoliko sati nakon što su prvobitno pozvali lovce da pomognu policiji.

ROBIJAO 38 GODINA

Prema kaznenoj evidenciji Balijagića, u koju su Vijesti imale uvid, taj Bjelopoljac u proteklih četiri decenije osuđivan je više puta za izvršenje raznovrsnih krivičnih djela, a sudovi u Crnoj Gori i Srbiji izricali su mu dugoročne kazne zatvora, ukupno oko 38 godina.

U maju 2016. godine Balijagić je osuđen na sedam godina zatvora, zbog optužbi da je 30. oktora 2015. godine tri puta silovao tada sedamdesetšestogodišnju staricu, u njenoj kući u jednom bjelopoljskom selu.

Osuđivan je zbog krađa, razbojništva, nasilja, nedozvoljenog držanja oružja, napada na policajce…

Prije 21 godinu uhapšen je u akciji tadašnje Specijalne antiterorističke jedinice, i to nakon višednevne potjere za i tada naoružanim razbojnikom, za kojim su tragali zbog serije krađa i razbojništava u selima u pograničnom pojasu, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Balijagić je u junu 1982. godine osuđen na 30 dana zatvora, a naredne godine na godinu, pa na šest mjeseci robije. Već 1984. godine bjelopoljski sud izrekao mu je kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Uslovno je osuđen 1986. godine, i to tri mjeseca na godinu dana zatvora, a 1988. godine izrečena mu je kazna od godinu i šest mjeseci.

Tri godine kasnije suđeno mu je u dva suda – 8. avgusta 1991. godine izrečena mu je kazna od dvije godine i tri mjeseca, a 7. novembra iste godine na godinu.

Godinu robije dobio je i 1992. godine, dok je 1993. godine osuđen na pet godina i šest mjeseci.

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju na godinu dana zatvora osuđen e 21. februara 2003. godine, a 1. jula iste godine Okružni sud u Užicama osudio ga je na sedam godina i 10 mjesec zatvora.

U novembru iste godine izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, u tri predmeta u koja je bio optužen.

Zbog teških krađa 21. marta 2008. godine Balijagiću je izrečena kazna od dvije godine zatvora, a 26. septembra iste godine na još tri mjeseca.

Osuđivan je i za nedozvoljeno držanje oružja.

Sedam godina kasnije, u jesen 2015. godine, izvršio je više provalnih krađa u bjelopoljskim selima, a potom upao u kuću starice, u kojoj je boravila sama, udario je lampom po glavi, silovao tri puta i prijetio joj da će je zaklati ako ga prijavi.

Uhapšen je krajem novembra iste godine i to nakon što je pucao u pravcu policajaca koji su ga primjetili…

ŠARANOVIĆ: SVJESNI SMO UZNEMIRENOSTI GRAĐANA

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović juče je iz Sokoca poručio da su svjesni uznemirenosti i zabrinutosti građana, posebno onih koji žive u području Bijelog Polja i okoline, da razumiju njihov strah, ali i žele da ih uvjere da je svaki njihov napor usmjeren na to da što prije osiguraju sigurnost svakog pojedinca i pronađu počinioca.

Dodajući da žali zbog tragičnog događaja, on je poručio da je većina objekata u okolnim selima pod kontrolom policije i da je lokalno stanovništvo obaviješteno o potrebnim mjerama opreza.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić na društvenoj mreži Iks napisao je da je uvjeren da će zločinac što prije biti uhvaćen i izveden pred lice pravde.

“Porodici ubijenih brata i sestre Jovana i Milenke Madžgalj želim da izrazim iskreno saučešće u ovom bolnom trenutku”, rekao je Mandić.

On je apelovao na stanovnike Tomaševa i Bijelog Polja da ostanu u svojim domovima dok zločinac ne bude uhvaćen.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić izrazio je saučešće porodici.

“U ime Islamske zajednice i svoje lično, porodici Madžgalj izražavam iskreno saučešće povodom tragedije i teškog ubistva dvoje nevinh ljudi. Potrebni su nam oštriji zakoni kako se ovakvi neljudi nebi smjeli usuditi na ovakvo zvjersto i neljudska djela”, napisao je Fejzić na Iksu.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Alija Balijagić (Facebook)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!