Svjetska zdravstvena organizacija: Gotovo svi u Pojasu Gaze su gladni

“WHO poziva na hitan pristup svoj humanitarnoj pomoći, počevši od hrane i lijekova za teško neuhranjenu djecu, kojoj je potrebno hitno liječenje”, napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na Iksu

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da su gotovo svi u Pojasu Gaze gladni, nazvavši ovu situaciju “nehumanom”.

“WHO poziva na hitan pristup svoj humanitarnoj pomoći, počevši od hrane i lijekova za teško neuhranjenu djecu, kojoj je potrebno hitno liječenje”, napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na Iksu.

WHO nastavlja da poziva ​​na prekid vatre, jer je “najbolji lijek mir”, dodao je.

Od 2006. godine Izrael drži blokadu Gaze, pretvarajući regiju u ono što mnogi opisuju kao najveći svjetski zatvor na otvorenom.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, uprkos Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

Od tada je ubijeno više od 42.400 ljudi, većinom žena i djece, a preko 99.100 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napad je, prenio je N1 Sarajevo, raselio gotovo cijelo stanovništvo Pojasa Gaze usred tekuće blokade koja je dovela do velikih nestašica hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s tužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde zbog svojih postupaka u Gazi.

Foto: Detalj iz Gaze (screenshot/AP)

Idi na VRH
error: Content is protected !!