Otkriveno kako je Al Paćino postao “švorc”: “Plaćao sam 16 auta, 23 telefona, a nije mi pomogao ni ‘Kum‘…”

“Kad sam završio sa snimanjem ‘Kuma‘ bio sam švorc, nije da nisam imao ništa novca, ali sam bio dužan novac. Moji menadžer i agent su dobili svoj dio od moje plate dok sam ja morao da živim od pomoći Jilla Claybourgha”, napisao je on. Glumac je zaradio puno više na druga dva nastavka filma, ali nikad nije bio “pametan sa novcem”. Paćino je 80-ih godina jako malo radio, a snimio je tek pet filmova

Legendarni glumac Al Paćino nedavno je objavio svoje memoare “Sonny Boy” u kojima se prisjetio vremena kada je ostao bez novca. To je bilo sredinom 80-ih godina, u vrijeme kad je bio u vezi s Diane Keaton. Tada je otkrio da je švorc.

Glumac je 70-ih godina dobio ulogu u kultnom filmu “Kum”, koji je doživio ogroman uspjeh, a danas je među najpoznatijim filmovima ikad snimljenim. Međutim, Paćino od filma nije zaradio previše novca. Navodno je bio plaćen 35.000 dolara.

“Kad sam završio sa snimanjem ‘Kuma‘ bio sam švorc, nije da nisam imao ništa novca, ali sam bio dužan novac. Moji menadžer i agent su dobili svoj dio od moje plate dok sam ja morao da živim od pomoći Jilla Claybourgha”, napisao je on.

Glumac je zaradio puno više na druga dva nastavka filma, ali nikad nije bio “pametan sa novcem”. Paćino je 80-ih godina jako malo radio, a snimio je tek pet filmova.

“Imao sam otprilike 90 hiljada u banci i to je to. Imao sam kuću na selu koje nisam htio da se odreknem. Trošio sam, a nisam zarađivao”, poručio je on. “Mogao bih reći da su me iskoristili. Mogu okriviti svoje računovođe. Mogu okriviti svoju menadžerku Mary Bregman koja me smjestila u neku vrstu poreskog skloništa što je pošlo po krivu. Mogu kriviti sebe, ali bi onda trebao preuzeti odgovornost za svoja djela”, ispričao je glumac.

Prisjetio se i trenutka kad je s Keaton otišao kod svog advokata kako bi razgovarali o njegovim finansijama. Tada je ona “poludjela” i počela da viče na advokata: “Znate li vi ko je on? Sad ćete mi reći da je umjetnik. Ne. On. Je. Idiot. On je neznalica. Kad je on u pitanju, morate se brinuti o njemu”, rekla je ona tad, a Paćino se složio s njom.

Glumac je istakao da nije razumio kako novac funkcioniše, kao što nije shvatao kako karijere funkcionišu. Njegova bivša djevojka ga je nagovorila da se vrati snimanju filmova, nakon čega je dobio ulogu u “Moru ljubavi”. Film je takođe doživio ogroman uspjeh, ali Paćino nije zaradio puno od njega.

Nakon filma “More ljubavi” ponovno se vratio u ulogu Michaela Corleonea u filmu “Kum 3”, a sve zato što mu je trebala plata. Dvije godine nakon izlaska filma, Paćno se preselio u Los Angeles kako bi živio bliže svojoj djeci, ali ga je njegov stil života “koštao bogatstvo”.

“Moje osoblje je postajalo sve veće, a brinuo sam se oko dva doma, mojih apartmana, kancelarija i izdržavao sam svoju djecu. Trošio sam tri ili četiri hiljade dolara mjesečno, što je jako puno novca”, napisao je. Paćino je 2011. godine počeo da sumnja na svog računovođu. Bio je na putovanju po Evropi na kojem nije štedio, a kad se vratio kući je vidio da ima više novca nego što je imao prije putovanja. Na kraju je saznao da je njegov računovođa vodio Ponzijevu šemu i završio je u zatvoru.

Paćino je kratko nakon toga ponovno ostao bez novca. “Imao sam 50 miliona dolara i onda, odjednom, nisam imao ništa. Imao sam imanje, ali nisam imao novca”, poručio je, prenosi “Jutarnji list”.

U memoarima je napisao i na šta je potrošio sav svoj novac. Kupio je i plaćao 16 automobila, 23 mobilna telefona i trošio 400.000 dolara na uređenje okoline za kuću u kojoj nije živio.

Glumac je naveo i da je jako malo znao o tome gdje njegov novac zapravo ide.

“Čak nisam potpisivao ni svoje čekove. Računovođa bi ih potpisao i ja bih ga samo pustio. Nisam gledao i on mi nije govorio previše o tome koliko imam i gdje taj novac odlazi, a ja nisam pratio ko je dobio šta”, napisao je.

Kad je došao u 70-e godine, “velike plate na koje je navikao nisu više stizale”. Tada je počeo da štedi i da više radi. Prodao je jednu od svojih kuća, počeo da snima reklame i započeo turneju sa svojim seminarom.

U knjizi je priznao i da su neki od njegovih posljednjih projekata nastali samo zbog novca i da nisu bili dobri. Otkrio je i da mu je najuspješnija uloga, što se tiče novca, bila u filmu “Lice s ožiljkom”. “Do danas je to najveći film na kojem sam radio. Od njega i danas zarađujem. Mogu živjeti od toga. Odnosno, mogao bih da živim kao normalna osoba”, rekao je glumac.

Foto: Al Paćino (Screenshot/CBS Sunday Morning)

Idi na VRH
error: Content is protected !!