Brisanje Facebooka i Instagrama iz Evrope nije uznemirilo ministre Francuske i Njemačke

Evropski lideri su prihvatili indirektno upozorenje Mete da će zatvoriti svoje Instagram i Facebook operacije širom Evrope ako ovaj gigant više ne bude mogao da obrađuje podatke Evropljana na američkim serverima

Prijetnja kompanije Meta da će povući Facebook i Instagram iz Evrope, društvene mreže koje su u njenom vlasništvu, izgleda nije naročito potresla ministre Njemačke i Francuske, piše Nova.rs.

Indirektno upozorenje

Evropski lideri su prihvatili indirektno upozorenje Mete da će zatvoriti svoje Instagram i Facebook operacije širom Evrope ako ovaj gigant više ne bude mogao da obrađuje podatke Evropljana na američkim serverima.

Robert Hebek, njemački ministar ekonomije kazao je da nakon što su mu hakovali profile, živio je bez Facebooka i Twittera četiri godine.

– Život je bio fantastičan – rekao je on.

Njegov kolega iz Francuske, također ministar finansija Bruno Le Maire je istog mišljenja.

Zadržati suverenitet

– Mogu potvrditi da je život bez Facebooka dobar i da smo živjeli bez ove mreže jako dugo. Tehnološki giganti moraju da shvate da Evropu ne mogu ucjenjivati i da ćemo zadržati svoj suverenitet – poručio je Le Maire.

Oni su odgovarali na pitanja u Parizu povodom najave Mete da Facebook i Instagram više neće moći poslovati u Evropi zbog novih odluka EU o privatnosti.

– Evropska unija je ogromno tržište sa mnogo ekonomske moći i jedinstva i ne može nas nešto ovako zaplašiti – dodao je njemački ministar Hebek.

Idi na VRH
error: Content is protected !!