Kako su navodne nekretnine šefa škaljaraca završile u rukama poslanika PES-a: Vukotićevi stanovi, Dragovićevo ime?

Prema saznanjima Vijesti, stvarni vlasnik stana bio je pokojni šef zločinačkog klana iz Kotora. Navodno, apartman od 57 kvadrata ustupio mu je Danilovgrađanin M. L. na ime duga svog brata, ali ga Vukotić nije mogao prepisati na sebe zbog finanijske istrage koja je tada vođena protiv njega. Stan je zbog toga upisao na pravnog zastupnika…

Stan upisan na poslanika Pokreta Evropa sad, Darka Dragovića, pretresan je svojevremeno u istrazi protiv pokojnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. Riječ je o nekretnini površine 57 kvadrata, koja se nalazi u petospratnici u budvanskom naselju Bečići.

Dragović, međutim, nije odgovorio Vijestima kako je ta nekretnina uknjižena na njegovo ime, niti ko je njen stvarni vlasnik, s obzirom da se na platformi o iznamljivanju apartmana nudi pod firmom “Apartmani Vukotić”.

U posjedovnom listu Dragovića na taj stan upisana je zabilježba zbog postojanja duga prema prodavcu, u iznosu od 40.000 eura.

“Sa zabranom otuđenja predmetne nepokretnosti do 1. 12. 2020. godine, odnosno do isplate ostatka kupoprodajne cijene”.

Prema saznanjima Vijesti, stvarni vlasnik stana bio je pokojni šef zločinačkog klana iz Kotora. Navodno, apartman od 57 kvadrata ustupio mu je Danilovgrađanin M. L. na ime duga svog brata, ali ga Vukotić nije mogao prepisati na sebe zbog finanijske istrage koja je tada vođena protiv njega. Stan je zbog toga upisao na pravnog zastupnika…

Nakon što su Vijesti poslale pitanja Dragoviću, u posjedovnom listu, podnijet je zahtjev: “Za upis po UZZ 889/24”…

U Pravilniku o radu notara, navodi se da UZZ predstavlja “upisnik o notarskim zapisima i zapisnicima”…

On nije odgovorio na pitanja Vijesti poslata mailom – da li je sa pokojnim Jovanom Vukotićem imao prijateljske ili striktno poslovne odnose, i da li je taj Kotoranin bio njegov klijent…

DRUGI STAN

Političar od juna ne odgovara Vijestima zbog čega ne prijavljuje imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, niti zbog čega je na jedan dio njegove imovine u kotorskom naselju Škaljari, upisana zabrana otuđenja i opterećenja na osnovu rješenja Višeg suda u Podgorici od 17. decembra 2018. godine. Dragović ni juče nije odgovorio na telefonski poziv novinara Vijesti.

Ta zabrana upisana je na stan od 50 kvadrata i garažu površine 20 kvadrata, smještene u trospratnoj zgradi sa dvije etaže podruma u Škaljarima. Iz Specijalnog državnog tužilaštva mjesecima ne odgovaraju na pitanja zbog čega je Dragovićeva imovina blokirana.

Sagovornik Vijesti tvrdi da je i taj stan na identičan način uknjižen na poslanika vladajuće stranke, odnosno zbog duga prema Vukotiću.

Objasnio je da je Dragović navodno prihvatio da bude posrednik u tom poslu, odnosno da se nekretnine najprije prepišu na njega a da se kasnije vrate pravom vlasniku.

Dragović je vše puta, u telefonskom razgovoru, novinarki Vijesti kazao da će donijeti papire koji potvrđuju da se istraga ne vodi protiv njega i objasniti zbog čega je zabrana upisivana, ali to nikad nije učinio.

Nije odgovorio ni na pitanja poslata mailom – u okviru kog krivičnog postupka je blokiran dio njegove imovine, niti je li ta blokada povezana sa kriminalnim aktivnostima ili optužbama protiv njega.

Nije ni prijavio imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić još 12. juna mailom napisao Vijestima da će Dragović to učiniti “koliko je sjutra”.

“Po dobijanju Vašeg pitanja izvršio sam provjeru i utvrdio da se za tri poslanika – Darko Dragović, Branka Marković i Jovan Subotić, redovan izvještaj o prihodima i imovini za 2023. godinu ne nalazi na sajtu ASK, pa mogu zaključiti da ti poslanici nisu predali izvještaje.

Ovaj njihov propust će ispraviti koliko sjutra jer smatram da je svaki funkcioner dužan da ove podatke učini dostupnim javnosti u skladu sa zakonom. U razgovoru sa poslanicima utvrdio sam da se radi o nenamjernom propustu koji će ispraviti što naravno ne abolira njihovu eventualnu prekršajnu odgovornost”, odgovorio je Čarapić tog dana.

On nije odgovorio na dodatna pitanja poslata dan kasnije, a koji su se odnosili na imovinu Dragovića blokiranu u sudskom postupku.

Čarapić je 27. avgusta, odgovarajući na konstataciju novinarke da je “sjutra” prošlo 13. juna, kazao: “Vi napišite Dragović ne sluša šefa poslaničkog kluba”.

ASK: NIŠTA NAM NIJE DOSTAVIO

Iz Agencije za sprečavanje korupcije, Vijestima su zvanično odgovorili da im Dragović nije podnosio nikakav izvještaj.

“Prema evidenciji koju imamo u posjedu, javni funkcioner Darko Dragović nije podnio Agenciji za sprečavanje korupcije izvještaj o prihodima i imovini po bilo kom osnovu u 2023. i 2024. godini. Agencija za sprečavanje korupcije je protiv tog javnog funkcionera pokrenula postupke u skladu sa Zakonom, čiji će nalazi, nakon što postupci budu okončani, biti dostupni na internet stranici Agencije”, odgovorili su iz te institucije.

Njih su Vijesti pitale da li je Dragović ikada prijavio imovinu i prihode (po stupanju na funkciju, godišnji izvještaj, bilo kakav vanredni izvještaj,…), s obzirom na to da ga nema u bazi ASK, ali i ukoliko nije, šta je ASK do sada preduzela u slučaju tog poslanika – da li su naplaćene prekršajne kazne, koliko puta i u kojem ukupnom iznosu.

Među pitanjima bilo je i ono da li postoji mehanizam da njega, ali i druge funkcionere koji ne ispunjavaju osnovne obaveze iz Zakona “natjeraju” da to u budućnosti čine.

Dragović nije odgovorio na pitanja da li je ikada, od stupanja na funkciju, prijavio Agenciji imovinu i prihode – po stupanju na funkciju, godišnji izvještaj, bilo kakav vanredni izvještaj…

NEKRETNINE U BUDVI, DANILOVGRADU, PLUŽINAMA…

Osim stanova u Kotoru i Budvi, Dragović, prema podacima Uprave za katastar, raspolaže nekretninama u Danilovgradu i Plužinama.

U Danilovgradu je suvlasnik porodične kuće, dvorišta i više parcela, ali i jedni vlasnik druge kuće površine 107 kvadrata.

Stan od 34 kvadrata kupio je i u trospratnici u Plužinama.

Izvor: Vijesti

Foto: Screenshot/A Plus Tv Montenegro

Idi na VRH
error: Content is protected !!