“To je evropska Kalifornija”: Penzioneri se doselili u CG, oduševili se ljepotom, uživaju sa 2.000 $ mjesečno (VIDEO)

“Ova zemlja postala je dom za mnoge iseljenike iz cijelog svijeta – Južne Afrike, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Turske i Kanade. Njihova prisutnost čini atmosferu živom i dinamičnom, olakšavajući povezivanje sa istomišljenicima,” ističe Džuli. Dodaje da Crna Gora nudi brojne mogućnosti za društveni život i aktivnosti, od planinarenja i vodenih sportova do uživanja u lokalnim festivalima

Voren i Džuli Noks, poznati kao “putnici u ranoj penziji”, izabrali su Crnu Goru za svoju stalnu bazu, i to ne prvi put. “Moj muž i ja smo prvi put kupili kuću ovde 2016. godine, prodali je 2023. i tada smo imali mogućnost da se nastanimo bilo gdje u Evropi. Međutim, odlučili smo da ponovo investiramo u Crnu Goru,” objašnjava Džuli u članku objavljenom na portalu International Living, gdje ovu zemlju opisuje kao idealno mjesto za život i istraživanje Evrope.

LJUDI ŠIROM SVETA KUPUJU NEKRETNINE U CRNOJ GORI

Jedan od ključnih faktora koji ih je privukao jeste raznolika i gostoljubiva zajednica stranaca koji su se doselili u Crnu Goru. “Ova zemlja postala je dom za mnoge iseljenike iz cijelog svijeta – Južne Afrike, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Turske i Kanade. Njihova prisutnost čini atmosferu živom i dinamičnom, olakšavajući povezivanje sa istomišljenicima,” ističe Džuli. Dodaje da Crna Gora nudi brojne mogućnosti za društveni život i aktivnosti, od planinarenja i vodenih sportova do uživanja u lokalnim festivalima.

Posebno mjesto u njihovim srcima zauzima Budva, grad koji pruža bogatu kulturnu scenu i mogućnost uživanja u tradicionalnoj kuhinji i istorijskim znamenitostima.

Status Crne Gore kao zemlje van Šengenske zone pruža značajnu prednost za putnike. “Biti van Šengena omogućava putnicima da resetuju svoj ‘šengenski sat’, što pruža fleksibilnost u boravku i istraživanju Evrope bez pritiska viznih ograničenja,” navodi Džuli. Za građane zemalja koje nisu članice EU, poput SAD-a, Kanade i Velike Britanije, Crna Gora dozvoljava boravak od 90 dana u periodu od šest mjeseci, što je čini idealnim izborom za digitalne nomade i one koji žele da podijele vrijeme između više destinacija.

PRIRODNE LJEPOTE I NADIMAK “EVROPSKA KALIFORNIJA”

Crna Gora nije samo strateški smještena već nudi i neprevaziđene prirodne ljepote. Bokokotorski zaliv, najjužniji fjord u Evropi, nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine, a njegova kombinacija visokih litica i tirkizne vode jednostavno oduzima dah. “Obala Crne Gore, ispunjena šarmantnim selima i netaknutim plažama, čini ovu zemlju neodoljivom. Planine i more možete doživjeti tokom jedne vožnje, što Crnu Goru često čini sličnom Kaliforniji.”, kaže Džuli.

Za ljubitelje hladnijih regiona, planinski predjeli Žabljaka i Kolašina pružaju idealna utočišta za planinarenje tokom ljeta i skijanje tokom zime. Ove prirodne ljepote, uz savršenu ravnotežu između planina i mora, stvorile su nadimak “Evropska Kalifornija” za Crnu Goru.

Jedan od razloga zbog kojeg su Noksovi izabrali Crnu Goru jeste i njena strateška lokacija u srcu Evrope. “Sa lakim pristupom susjednim zemljama, Crna Gora predstavlja odličnu bazu za istraživanje Balkana. Trajekti iz Bara do Barija i noćni vozovi za Beograd dodatno olakšavaju putovanja,” piše Džuli.

Takođe, dva međunarodna aerodroma, kao i blizina Dubrovnika, omogućavaju direktne letove do brojnih destinacija širom Evrope i Bliskog Istoka.

AVANTURE U PRIRODI

Za one koji tragaju za avanturama, Crna Gora je pravi raj.

“Zip-lajn preko kanjona reke Tare i rafting su samo neke od uzbudljivih aktivnosti koje pružaju adrenalinsku injekciju,” kaže Džuli.

Bokokotorski zaliv nudi jedinstvenu priliku za kajakaštvo, gdje se vesla kroz prelijepe pejzaže okružene planinama, liticama i starim kamenim kućama.

“Prirodne ljepote Crne Gore su nešto što nas uvijek iznova oduševljava,” piše ona. U vrelim ljetnjim mjesecima, skok u Jadransko more, bilo na plažama Budve ili na betonskim pontonima Herceg Novog, pruža osvježenje kakvo se rijetko gdje nalazi. Za mirniju plažu preporučuje izlet u Kamp Begović u Veslu, gdje se može uživati u osami i kristalno čistom moru.

Jedna od njihovih omiljenih destinacija je Nacionalni park “Lovćen”, poznat po zelenim šumama i Mauzoleju Petra II Petrovića Njegoša, koji se nalazi na vrhu planine i pruža spektakularne poglede na okolne zemlje.

PRISTUPAČNI TROŠKOVI ŽIVOTA

Pored prirodnih ljepota, jedna od glavnih prednosti Crne Gore je i njena pristupačnost.

“U poređenju sa zapadnom Evropom, ovdje su troškovi života znatno niži,” piše Džuli.

Ona i njen suprug žive udobno sa manje od 2.000 dolara mjesečno, što uključuje sve troškove. Cijene hrane su niže za oko 50%, a troškovi restorana su 45-50% niži u poređenju sa mnogim evropskim zemljama.

NEKRETNINE I POREZI

Crna Gora nudi širok spektar opcija za kupovinu nekretnina. Od pristupačnih kuća na jugu do luksuznih objekata u Porto Montenegru i Luštici Bay, postoji nešto za svačiji budžet. “Iako luksuzni objekti mogu parirati cijenama u Monaku, pristupačne nekretnine se mogu naći u manjim primorskim selima,” dodaje Džuli.

Još jedan od razloga za investiciju u Crnu Goru je i povoljan poreski sistem. “Poreske stope su niže nego u mnogim evropskim zemljama, što privlači investitore i iseljenike,” objašnjava ona.

Osim toga, Crna Gora nema porez na bogatstvo, nasleđe ili poklon, što je dodatni plus za one koji žele da minimizuju svoje poreske obaveze dok uživaju u superiornom kvalitetu života.

PROSLAVE I FESTIVALI

Kultura Crne Gore je dinamična, a brojni festivali i proslave tokom godine održavaju duh ove zemlje živim. Od Festivala mimoze u Herceg Novom, koji slavi dolazak proljeća, do popularnog Sea Dance festivala u Budvi, uvijek ima razloga za slavlje i uživanje u lokalnoj atmosferi.

Crna Gora je postala i popularna destinacija za zamjenu kuća.

“Zamislite da provodite ljeto na Jadranskom moru, a potom zamijenite dom sa nekim u drugom dijelu svijeta” piše Džuli.

Izvor: “Blic”

Foto: Voren i Džuli Noks (Screenshot/International Living)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!