Džordž Latimer, centrista koji podržava Izrael, pobijedio progresivnog Džamala Boumena na stranačkim izborima

Latimer je pobjedom sa novembarskih izbora izbacio jednog od najliberalnijih glasova u Kongresu i jednog od najotvorenijih kritičara Izraela. Boumen je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi, gdje su hiljade Palestinaca poginule u vojnim napadima

Džordž Latimer, proizraelski centrista, pobijedio je u utorak aktuelnog člana Predstavničkog doma, Džamala Boumena, na stranačkim izborima demokrata u predgrađu Njujorka. Ovi izbori su naglasili duboke podjele te stranke oko rata u Gazi.

Latimer je pobjedom sa novembarskih izbora izbacio jednog od najliberalnijih glasova u Kongresu i jednog od najotvorenijih kritičara Izraela. Boumen je optužio Izrael da je počinio genocid u Gazi, gdje su hiljade Palestinaca poginule u vojnim napadima.

Latimer, koji je ušao u izbornu trku na nagovor jevrejskih vođa i imao veliku finansijsku podršku od Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), bivši je državni zakonodavac koji je bio izvršni direktor okruga Večester od 2018. godine.

U pobjedničkom govoru, prenosi Glas Amerike, Latimer je pozvao na više uljudnosti nakon tih izbora.

“Moramo se boriti kako bismo bili sigurni da ne ocrnjujemo jedni druge i da zapamtimo da smo svi Amerikanci i da je naša zajednička budućnost povezana”, rekao je Latimer pristalicama na izborni dan u Vajt Plejnsu.

Boumen je pokušavao da osvoji treći mandat u Kongresu, predstavljajući okrug u sjevernom predgrađu Njujorka. Njegov poraz je udarac za progresivno krilo stranke i potencijalna opomena za kandidate koji pokušavaju oblikovati svoje poruke oko sukoba Izrael-Hamas.

“Ovaj pokret je oduvijek bio o pravdi. Oduvijek se radilo o ljudskosti. Oduvijek se radilo o jednakosti”, rekao je Bowman na svojoj izbornoj zabavi u Jonkersu, priznajući da je izgubio izbornu trku, ali se nije izvinio zbog svog protivljenja ratu u Gazi.

Iz AIPAC-a su na ove izbore potrošili skoro 15 miliona dolara, puneći medijski prostor i poštanske sandučiće birača negativnim reklamama u pokušaju da Boumen izgubi mjesto u Kongresu. On je optužio uticajnu proizraelsku lobističku grupu da pokušava da kupi trku.

Većina drugih kandidata na stranačkim izborima u obje vodeće američke političke stranke, koji su aktuelni članovi Kongresa, osvojili su nominacije i učestvovaće na novembarskim izborima.

Foto: Džordž Latimer (Screenshot/CBS New York)

Idi na VRH
error: Content is protected !!